IZ DRUGE PERSPEKTIVE

Novinar BBC-a koji je intervjuisao Gorbačova: Volio je pjevati i patio je zbog smrti supruge

Za kraj Rozenberg tvrdi da Gorbačov nije bio savršen vođa, ali je dao doprinos da se spriječi treći svjetski rat te da je riječ o osobi koja je brinula o porodici

Gorbačov sa suprugom. BBC

S. S.

31.8.2022

Novinar BBC-a iz Moskve Stiv Rozenberg (Steve Rosenberg) se oprostio od Mihaila Gorbačova, posljednjeg predsjednika Sovjetskog saveza sa pričama iza kamere, obzirom da je imao više intervjua s njim.

Oproštaj od Gorbačova počinje sa intervjuom iz Moskve 2013. godine.

- Nakon pola sata bivši sovjetski lider govori 'Vsyo!' ('To je vaš dio). Ustaje, ali izgleda da ne žuri da se oprosti. Dakle, nastavljamo sa razgovorom. Gospodin Gorbačov je upravo objavio najnoviji tom svojih memoara, koje je posvetio svojoj pokojnoj supruzi Raisi - piše on.

O sviranju

Podsjeća da je ona umrla od leukemije 1999. godine.

- U braku su bili skoro 46 godina i iz nježnog načina na koji govori o njoj jasno je da Gorbačovu jako nedostaje. Pokazuje mi knjigu. Na prvoj stranici nalazi se zapis iz Gorbačovljevog dnevnika, godinu dana nakon Raisine smrti: "Moj život je izgubio svoj glavni smisao" - navodi on.

Novinar nastavlja sa pričom o Gorbačovljevom pjevanju i njegovom predivnom glasu. 

- Nisam očekivao da će mi tražiti da sviram pa sam morao brzo da razmišljam. Šta da sviram? Koju melodiju bi bivši lider supersile cijenio? Možda neku još iz SSSR-a? Igram na sigurno i krećem u ruski klasik Moskovske noći. I dok sviram, nešto  još neočekivanije se dešava. Mihail Gorbačov počinje da pjeva - piše Rozenberg.

Tvrdi da je Gorbačov bio dobar u pjevanju.

- Dođemo do kraja pjesme i pitam ga koje druge voli. Gorbačov traži sovjetsku ratnu melodiju Dark is the Night koja govori o vojniku na liniji fronta koji razmišlja o svojoj dragoj ženi kod kuće. I pjeva - pojašnjava Rozenberg.

"Nije bio savršen vođa"

Tvrdi da mu je Gorbačov rekao da je njegova supruga uživala u njegovom pjevanju.

Rozenberg se u jednom od intervju sjetio i prvih dana kada je došao na vlast.

- Kada sam postao generalni sekretar sovjetske komunističke partije, putovao sam po gradovima širom zemlje da upoznam ljude. Bilo je o jednoj stvari o kojoj su svi pričali. Rekli su mi: "Mihaile Sergejeviču, kakve god probleme da imamo, bez obzira na nestašicu hrane, ne brini. Imat ćemo dovoljno hrane. Uzgajat ćemo je. Snaći ćemo se. Samo se pobrini da ne bude rata. Bio sam zapanjen. Takvi su ljudi bili. Toliko su propatili u posljednjem ratu" - kazao je Gorbačov Rozenbergu.

Za kraj Rozenberg tvrdi da Gorbačov nije bio savršen vođa, ali je dao doprinos da se spriječi treći svjetski rat te da je riječ o osobi koja je brinula o porodici.

Opširnije možete pročitati ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.