UKRAJINA

Inspektori IAEA-e uputili se u nuklearnu elektranu: Procjenjuju ima li štete

Rusi granatiraju unaprijed dogovorenu rutu misije IAEA-e od Zaporožja do nuklearne elektrane, rekao je Staruk

Rafael Grosi. ARHIV

A. O.

1.9.2022

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) danas se uputila iz ukrajinskog grada Zaporožje prema nuklearnoj elektrani u gradu Enerhodaru koji je pod kontrolom Rusije, uprkos informacijama o intenzivnom granatiranju.

Šef IAEA-e Rafael Grosi (Grossi) rekao je da je misija svjesna povećane vojne aktivnosti u tom području, ali nastavlja sa svojim planom obilaska postrojenja.


On je naglasio da će razmisliti o uspostavi kontinuirane prisutnosti u Zaporožju.

Nuklearni stručnjaci UN-a trebali bi posjetiti nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine kako bi procijenili ima li štete od granatiranja koje je potaknulo globalni strah od radijacijske katastrofe.


Međusobne optužbe

Ruske snage granatirale su planiranu rutu misije IAEA-e prema nuklearnoj elektrani Zaporožju, rekao je u četvrtak Oleksandr Staruk, guverner regije Zaporožje.

- Rusi granatiraju unaprijed dogovorenu rutu misije IAEA-e od Zaporožja do nuklearne elektrane Zaporožja - napisao je Staruk na Telegramu, dodajući da je iz sigurnosnih razloga UN-ovom timu otežano kretanje.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje blizu najveće nuklearne elektrane u Ekropi (Ecropi). 

Nedavna satelitska snimka privatne američke tvrtke Maxar Technologies otkrila je nekoliko crnih rupa na krovu zgrade u blizini reaktora u tom postrojenju.


Spriječiti nuklearnu nesreću

Ruska vojska u četvrtak je optužila ukrajinske snage da su poslale dvije skupine "sabotera", oko šezdesetak ljudi, u blizinu nuklearne elektrane, na dan posjeta misije IAEA. Naglasila je da poduzima mjere kako bi "uništila neprijatelja".

- To je misija koja nastoji spriječiti nuklearnu nesreću - rekao je Grosi jučer novinarima u Zaporožju.

Dužnosnici koje je postavila Rusija sugerirali su da će tim UN-ovog tijela za nuklearni nadzor imati samo jedan dan za inspekciju elektrane, dok se misija priprema za dalju prisutnost.

- Ako uspijemo uspostaviti stalnu prisutnost, ili kontinuiranu prisutnost, onda će se to produljiti. Međutim, ovaj prvi segment će potrajati nekoliko dana - rekao je Grosi u srijedu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.