NJEGOV PREVODILAC

Palažčenko: Gorbačov je bio šokiran zbog invazije na Ukrajinu

Ne samo invazija koja je započela 24. februara, već cijela evolucija odnosa između Rusije i Ukrajine tokom proteklih godina bili su stvarno, stvrano veliki udarac za njeg, naveo je

Gorbačov: Vjerovao u ideju Sovjetskog saveza. Twitter

E. Ć. / Hina

1.9.2022

Posljednji sovjetski vođa Mihail Gorbačov bio je šokiran zbog ruske invazije na Ukrajinu. 

Kako je rekao njegov prevodilac Pavel Palažčenko, on je posljednjih godina bio utučen zbog lošeg odnosa Moskve i Kijeva, a invazija koja je započela 24. februara ove godine, totalno ga je šokirala.

- Ne samo invazija koja je započela 24. februara, već cijela evolucija odnosa između Rusije i Ukrajine tokom proteklih godina bili su stvarno, stvrano veliki udarac za njega. Stvarno ga je to skrhalo emocionalno i psihički. Bilo nam je vrlo očito u razgovorima s njim da je bio šokiran i zbunjen onim što se događa (nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu) iz raznih razloga. 

Vjerovao je ne samo u bliskost ruskog i ukrajinskog naroda, već da se ta dva naroda prepliću - rekao je Palažčenko u intervjuu za Reuters.

On je vidio Gorbačova u posljednjih nekoliko mjeseci njegovog života i u kontaktu je sa njegovom kćerkom Irinom. Inače, Gorbačov je do kraja života vjerovao u ideju Sovjetskog saveza, pa je njegov stav o Ukrajini bio složen i kontradiktoran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.