VELIKA BRITANIJA

Nosač aviona britanske mornarice vratio se u bazu nakon kvara

Ronioci britanske mornarice su pregledali brod i otkrili kvar na osovini propelera

Polazak plovila od 65.000 tona je već bio odgođen dan ranije zbog tehničkog problema. Agencije

A. Č.

4.9.2022

Nosač aviona britanske kraljevske ratne mornarice HMS "Prince of Wales" vratio se u bazu nakon što se pokvario u blizini otoka Wight na jugu Engleske, piše njemačka agencija dpa.

Ratni brod napustio je pomorsku bazu Portsmouth na južnoj obali Engleske i uputio se prema Sjedinjenim Američkim Državama radi diplomatskih posjeta i vojnih vježbi, uključujući probne letove borbenog zrakoplova F-35B Lightning.

Mornarica je u petak najavila da će drugi nosač zrakoplova, admiralski brod HMS Queen Elizabeth, iduće sedmice zaploviti prema SAD-u i preuzeti dužnosti HMS Prince of Walesa.

Nedugo nakon što je Prince of Wales zaplovio prošle subote, otkriven je mehanički kvar.

Polazak plovila od 65.000 tona je već bio odgođen dan ranije zbog tehničkog problema, no ipak je donesena odluka o isplovljenju.

Nosač aviona polako se u ponedjeljak vratio u uvalu Stokes, južno od grada Gosport, ploveći brzinom od četiri čvora, odnosno nešto manje od 7.5 kilometra na sat, pri čemu su ga pratili tegljači.

Ronioci britanske mornarice su pregledali brod i otkrili kvar na osovini propelera.

Poštovani čitaoci, ovo je nova Facebook stranica portala Avaza. Za pobjedu istine nad lažima, kliknite na ovaj link i zapratite stranicu Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.