VIŠESTRUKE UBICE

Jedan napadač iz Kanade mrtav, za drugim traje potraga

Policija je saopćila da istražuje 13 odvojenih lokacija kao mjesta zločina

Mjesto zločina. AP

S. S.

6.9.2022

Jedan od osumnjičenih za jedan od najsmrtonosnijih napada u Kanadi pronađen je mrtav, saopćila je policija, ali je upozorila da je njegov saučesnik i dalje na slobodi.

Tijelo Demijena Sandersona pronađeno je sa vidljivim ranama na travi u blizini kuće koju je pregledala policija. Ne vjeruje se da je on sam sebi nanio povrede, piše Guardian.

"Napadi su užasni i srceparajući"

Policija je saopćila da je njegov brat Majls i dalje na slobodi i da se vjeruje da je tražio utočište u glavnom gradu provincije Regina. Policija je saopćila da vjeruje da je i on zadobio povrede.

Kanada se još uvijek suočava sa jednim od najsmrtonosnijih napada u svojoj historiji dok policija iz više provincija pojačava potragu.

U nedjelju ujutro, dvojica muškaraca napala su ljude u starosjedilačkoj zajednici u Saskačevanu i susjednom selu. Najmanje 19 osoba je povrijeđeno prije nego što su osumnjičeni pobjegli ukradenim vozilom.

Premijer Džastin Trudo opisao je napade kao "užasne i srceparajuće".

- Ovakvom nasilju, ili bilo kakvom nasilju, nema mjesta u našoj zemlji - rekao je on novinarima u ponedjeljak popodne, obećavajući podršku svoje vlade kako u potrazi za osumnjičenima, tako i žrtvama masovnog ubistva.

U starosjedilačkoj zajednici

Najveći dio napada dogodio se u mjestu Džejms Smit Kri, starosjedilačkoj zajednici od 3.400 ljudi, i selu Veldon. Policija je saopćila da istražuje 13 odvojenih lokacija kao mjesta zločina.

Kraljevska kanadska konjička policija identifikovala je Demijena i Majlsa Sandersona kao dvojicu osumnjičenih za ubistva. Oni su saopćili da su braća Sanderson zvanično optuženi za ubistvo prvog stepena, pokušaj ubistva i provalu.

Ronda Blekmor, zapovjednica Kraljevske kanadske konjičke policije, je rekla da još nema motiva, ali se pretpostavlja da su muškarci naoružani i opasni. Majls Sanderson je tražen od maja zbog kršenja uslovne slobode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.