POTPISAT ĆE ZAKLETVU

Kralj Čarls danas će biti zvanično proglašen: Evo šta će se dešavati u Velikoj Britaniji

Prvo javno proglašenje novog suverena potom će biti pročitano na otvorenom sa balkona u palači Sent Džejms

Kralj Čarls. AP

A. O.

10.9.2022

Kraljica Elizabeta II preminula je u četvrtak u 96. godini života, čime je njen sin Čarls (Charles) postao kralj.

On će danas zvanično biti proglašen na Vijeću za pristupanje.

Period žalosti je počeo jučer i trajat će sve do 7 dana nakon kraljicine sahrane.

Ovo su svi događaji koji će biti danas održani u Velikoj Britaniji kako bi se obilježila smrt kraljice.


Ceremonija u palači

Čarls III zvanično će danas biti proglašen novim britanskim kraljem na ceremoniji pred Pristupnim vijećem u palači Sent Džejms u Londonu, saopćila je Bakingemska palača jučer.

Proglašenju će prisustvovati njegov sin, princ Vilijam. Po prvi put, događaj će biti prikazan na TV-u.

Vijeću, koji bi trebalo da se održi od 10 sati (11 sati po našem vremenu) prisustvuju i pozvani tajni savjetnici, koji služe ministrima u vladi, a mogli bi da budu i bivši ministri i premijeri.

Kralj će prisustvovati drugom djelu sastanka kako bi dao deklaraciju i potpisao zakletvu da će štititi bezbjednost Crkve Škotske i kontinuitet vlade.


Polaganje zakletve

Nakon sastanka, Glavna proklamacija kojom se Čarls proglašava suverenom biće pročitana u 11 sati (12 sati po našem) sa balkona u Sent Džejms palači u centru Londona.

Neobično je to što će Donji dom održati sjednicu u subotu kako bi se omogućilo visokim poslanicima da polože zakletvu na vjernost kralju Čarlsu III.

Drugi proglas će biti pročitan u Londonu, na Kraljevskoj berzi, u podne. Dalje proglase će biti pročitane u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Velsu u nedelju u podne. Ovo će početi u 14 sati i bit će praćeno odavanjem počasti, koje će se nastaviti do 22 sata.

Sjednica će se završiti "zvaničnim poniznim obraćanjem" kralju na kraju, "izražavajući duboko saučešće Doma" povodom kraljicine smrti, navodi se u saopćenju Donjeg doma.

Svi poslanici će imati mogućnost da polože zakletvu kralju kada se Dom vrati, ali nisu u obavezi.


Novi zakoni

Predsjedavajući Commons-a ser Lindzi Hojl odredit će raspored za naredne dane, ali se očekuje da će on biti značajno smanjen do državne sahrane pošto se parlament prekida.

To znači da se novi zakoni ne mogu donositi dok se parlament ne vrati, iako bi mogao biti opozvan zbog najhitnijih pitanja.

Također, u subotu ujutru, Vijeće za pristupanje će se sastati u palači Sent Džejms u Londonu kako bi zvanično proglasio kralja Čarlsa III za novog suverena.

Prvo javno proglašenje novog suverena potom će biti pročitano na otvorenom sa balkona u palači Sent Džejms.

Zastave sindikata se vraćaju na pun jarbol u 13:00 i ostaju tamo 24 sata da se poklope sa proglašenjima prije nego što se vrate na pola koplja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.