LONDON

Historijski trenutak: Unučad kraljice Elizabete bdjela nad njenim kovčegom

Sinovi kralja Čarlsa III., obučeni u vojne uniforme, proveli su na bdijenju uz kovčeg 15 minuta u golemoj dvorani Westminster Hall gdje je kovčeg izložen od srijede, prekriven zastavom na kojoj stoji kraljevska kruna

Vilijamu i Heriju pridružilo se šestero rođaka. Agencije

H. J. I.

17.9.2022

Prinčevi Vilijam (William) i Heri (Harry) prisustvovali su u subotu bdijenju uz kovčeg svoje bake kraljice Elizabete II., pored kojeg su u dugom redu prolazili građani.

Sinovi kralja Čarlsa III., obučeni u vojne uniforme, proveli su na bdijenju uz kovčeg 15 minuta u golemoj dvorani Westminster Hall gdje je kovčeg izložen od srijede, prekriven zastavom na kojoj stoji kraljevska kruna.


Čarls i Vilijam pozdravili ljude

Vilijamu i Heriju pridružilo se šestero rođaka, uključujući princeze Beatrice i Eugenie, kćeri princa Endrjua.

S njima su bili i Piter Filips (Peter Phillips) i Zara Tindal (Tindall), djeca princeze Ane te Luize (Louise) i Džejms (James), djeca princa Edvarda.

Kraljica je umrla 8. septembra u ljetnoj rezidenciji u Škotskom u 96. godini. Vladala je više od 70 godina.

Ranije u subotu kralj Čarls III. i princ Vilijam pozdravili su ljude koji su strpljivo čekali u redu kako bi se naklonili pred kovčegom kraljice Elizabete.


"Jednog dana će biti brilijantan kraj"

Jedna je žena izrazila saučešće novome kralju dok su se rukovali, a deseci su izvikivali "hip hip hooray". Kralj Čarls i njegov sin Vilijam zaustavljali su se na nekoliko trenutaka kako bi porazgovarali s okupljenima.

Mediji prenose kako ih je Vilijam upitao koliko dugo čekaju i je li im hladno. Neki su se i rasplakali nakon razgovora s njim, a jedna mu je žena rekla da će "jednoga dana biti briljantan kralj".

Novi kralj zahvalio se osoblju hitne službe na požrtvovnom radu, a pozdravio je i šefa londonske Metropolitanske policije Sir Marka Raulija (Rowley) i njegovu zamjenicu Džejn Konors (Jane Connors) i Karen Findlej (Findlay), koji su direktno odgovorni za policijske operacije u cijelome Londonu uoči i tokom sahrane kraljice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.