OBALNA STRAŽA

Švedska tvrdi: Pronađeno četvrto oštećenje na plinovodu Sjeverni tok

Nema sumnje da su to bile eksplozije, rekao je Lund

Obalna straža ga navodno pronašla. ILUSTRACIJA

A. O.

29.9.2022

Četvrto curenje plina na plinovodu Sjeverni tok, navodno je pronašla švedska obalna straža.

Oni su kazali da je locirano curenje nakon što su u ponedjeljak dva cjevovoda koji vode iz Rusije u Njemačku oštećena na ukupno tri mjesta, piše švedski list Svenska Dagbladet.

- Dva od ova četiri oštećenja nalaze se u švedskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni - rekla je za list glasnogovornica obalne straže Dženi Larson (Jenny Larsson) za novine. 

Druga dva oštećenja nalaze se danskoj isključivoj ekonomskoj zoni.

Izvor iz britanskih odbrambenih snaga rekao je za Sky News da su curenja na plinovodu u Baltičkom moru povezana s korištenjem podvodnih eksplozivnih naprava detoniranih na daljinu.


Dodao je da su mine mogle biti spuštene na morsko dno na dugom konopu, ispuštene preko boka broda ili postavljene pored plinovoda podvodnim dronom prije par mjeseci ili čak godina.

Kada je otkriveno prvo curenje plina, plin je u Baltičko more curio već tri dana. Švedski nacionalni seizmološki centar prethodno je rekao da su stanice zabilježile "snažne podmorske eksplozije" u području gdje je došlo do curenja plina.

- Nema sumnje da su to bile eksplozije - rekao je Bjorn Lund, seizmolog sa Sveučilišta Uppsala koji je dio švedske nacionalne seizmičke mreže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.