VELIKI GUBITAK

Nacionalna garda SAD-a se bori dok trupe odlaze bržim tempom

Moramo izvršiti prilagođavanja na osnovu trenutnog okruženja jer dugoročno, našoj naciji je potrebna Nacionalna garda, rekao je Hokanson

Vojne snage. AP / Patrick Semansky

A. O.

8.10.2022

Vojnici napuštaju Nacionalnu gardu brže nego što se prijavljuju, podstičući zabrinutost da u narednim godinama jedinice širom zemlje možda neće ispuniti vojne zahtjeve za prekomorska i druga raspoređivanja.

Za pojedinačne države, koje se oslanjaju na svoje pripadnike garde za širok spektar misija, to znači da neke ove godine ne ispunjavaju svoje trupe, dok bi druge mogle proći bolje. No, gubici dolaze jer se mnogi suočavaju s aktivnom sezonom uragana, požarima na Zapadu i stalnom potražnjom za jedinicama u inostranstvu, uključujući borbena putovanja u Siriji i misije obuke u Evropi za nacije zabrinute zbog prijetnji iz Rusije.

Prema zvaničnicima, broj vojnika koji se penzionišu ili napuštaju Gardu svakog mjeseca u protekloj godini premašio je broj vojnika koji dolaze, što predstavlja ukupan godišnji gubitak od oko 7.500 pripadnika. Problem je kombinacija manjka u regrutaciji i povećanja broja vojnika koji se odlučuju da se ne regrutuju kada im se turneja završi.


Potreba za reformama

Gubici odražavaju širu kadrovsku nevolju u američkoj vojsci, jer su se sve oružane službe ove godine borile da ispune ciljeve mobilizacije. I oni naglašavaju potrebu za sveobuhvatnim reformama u načinu na koji vojska regrutuje i zadržava građane vojnike i avijatičare koji moraju uskladiti svoje redovne poslove sa punim radnim vremenom sa svojim vojnim dužnostima.

General-major Rič Baldvin (Rich Baldwin), načelnik štaba Nacionalne garde vojske, rekao je da su trenutni kadrovski izazovi najgori koje je vidio u posljednjih 20 godina, ali je do sada utjecaj na spremnost Garde "minimalni i podnošljiv".

- Međutim, ako ne riješimo izazove mobilizacije i zadržavanja s kojima se trenutno suočavamo, vidjet ćemo da se u našim jedinicama u narednih godinu-dvije pojavljuju problemi spremnosti vezani za snagu - rekao je.

Prema riječima generala Daniela Hokansona, šefa Biroa Nacionalne garde, ni vojska ni Vazdušna garda nisu ispunile svoje ciljeve za ukupan broj pripadnika u fiskalnoj godini koja je završena prošlog petka. Ovlašteni broj Vojske garde je 336.000, a Vazdušne garde 108.300.

Boldvin je rekao da je Armijska garda započela godinu s nešto više od cilja, ali je završila fiskalnu godinu za oko 2 posto ispod cilja. Taj pad je podstakao 10 posto manjka u broju sadašnjih vojnika koji su odlučili da se ponovo upišu. Hokanson je rekao da je Vazdušna garda promašila svoj ukupan cilj za skoro 3 posto.


Snažan poziv

Razlozi su brojni, ali zvaničnici Garde sugerišu da mladi ljudi možda ne čuju snažan poziv na službu koji su čuli kada su SAD bile u ratu u Iraku i Afganistanu, nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Boldvin je rekao da kako su operacije u Iraku i Afganistanu počele opadati prije nekoliko godina, države su počele bilježiti gubitke u ljudstvu veće od očekivanih. U intervjuima za izlaz, rekao je, vojnici su naveli niz razloga zašto se nisu ponovo prijavili. 

- Ali, neočekivano, otkrili su da je jedan razlog zajednički mnogim njihovim vojnicima bio zasnovan na percepciji da je rat završen - rekao je Boldvin, dodajući da su se pridružili da služe svojoj zemlji, a ne da vojnu gardu čine svojom karijerom.

Isto bi moglo biti i sada, rekao je. U 2020. i 2021. godini, pripadnici Garde bili su uvelike uključeni u niz vanrednih situacija u zemlji, od prirodnih katastrofa i građanskih nemira do pandemije, uključujući medicinsku skrb, testiranje na COVID-19 i vakcine.

- Danas imamo mnogo niži tempo raspoređivanja u inostranstvu nego što smo navikli i skoro sve misije podrške COVID-u su smanjene - rekao je Baldwin. 

- Udružujemo se da napravimo razliku služeći drugima i time što smo dio nečega većeg od nas samih... Možda postoji percepcija i među našim vojnicima i među civilima koje pokušavamo regrutirati da smo mi na pozadini svega toga i vrijeme je da iskoristimo vruće tržište rada koje trenutno imamo - izjavio je on. 


Nalog za vakcinu

Iako bi nedostaci za 2022. mogli biti u malim procentima, garda se suočava sa sve većim gubicima u narednoj godini zbog zahtjeva američke vojske da sve trupe dobiju vakcinu protiv COVID-19. Trenutno oko 9.000 pripadnika garde odbija da dobije metak, a još 5.000 je tražilo vjerska, medicinska ili administrativna izuzeća.

Do sada nijedan pripadnik Garde nije otpušten zbog odbijanja naloga za vakcinu. Nacionalna garda čeka konačne upute vojske kako dalje. Zvaničnici su rekli da nije jasno kada će dobiti te smjernice.

S obzirom da je na horizontu vjerovatno više gubitaka, vođe garde traže načine da namame pripadnike službe da se pridruže ili ponovo upišu. Hokanson je rekao da bi kritična promjena bila da se članovima Garde osigura zdravstvena zaštita. Trenutno, kako je rekao, oko 60.000 gardista nema zdravstveno osiguranje. A oni koji imaju osiguranje preko svog civilnog poslodavca moraju proći kroz težak proces da pređu na vojni program "TRICARE" kada su u statusu aktivne službe, piše AP.

Troškovi pružanja zdravstvene zaštite onima koji je nemaju iznosili bi oko 719 miliona dolara godišnje, rekao je.

Druge promjene koje bi mogle pomoći, rekao je, uključivale bi proširenje obrazovnih beneficija i davanje finansijskih bonusa članovima Garde kada dovedu nove regrute. Takvi bonusi su korišteni na vrhuncu ratova u Iraku i Afganistanu, ali bilo je nekih problema za koje su Hokanson i drugi rekli da se sada mogu izbjeći.

- Moramo izvršiti prilagođavanja na osnovu trenutnog okruženja jer dugoročno, našoj naciji je potrebna Nacionalna garda veličine kao što smo mi, ili možda čak i veća da ispuni sve zahtjeve koje imamo - rekao je Hokanson. 

- Na nama je da se pobrinemo da popunimo naše formacije tako da budu spremne kada nas naša nacija zatreba - zaključio je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.