RAT U UKRAJINI

Rusi pripremaju evakuaciju civila iz Hersona: Očekuju teška vremena

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24 februara, a nakon sedam mjeseci rata ukrajinska vojska u protivofanzivi oslobodila je velike dijelove istočnih regija Harkov i Donjeck

Ruske južne regije Krasnodar i Stavropolj spremne su primiti djecu i odrasle. anews

Z. K.

8.10.2022

Pod pritiskom brzih uspjeha ukrajinske vojske ruski okupatori u Hersonu, regiji na jugu Ukrajine, pripremaju evakuaciju desetaka hiljada civila, objavili su lokalni proruski dužnosnici.

Ruske južne regije Krasnodar i Stavropolj spremne su primiti ukrajinsku djecu i odrasle, objavio je na Telegramu Vladimir Soldo, čelnik te regije kojega je na dužnost postavila Rusija.

Kiril Stremousov, drugi dužnosnik u Hersonu, kojega je također postavila Rusija, priznao je u izjavi za rusku državnu televiziju da se uprava te regije priprema za "teška vremena".

Rusija je počela invaziju na Ukrajinu 24 februara, a nakon sedam mjeseci rata ukrajinska vojska u protivofanzivi oslobodila je od ruskih okupatora velike dijelove istočnih regija Harkov i Donjeck.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da je ukrajinska vojska od 1. novembra vratila pod svoj nadzor više od 500 kvadratnih kilometara teritorija i desetke naselja samo u južnoj pokrajini Herson.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.