OBJAVIO MAXAR

Satelitski snimak požara na Krimskom mostu

Nije bila nesreća – takav most se ne gubi u nesreći, rekao je Klark

Satelitski snimak: Gori Krimski most. Maxar Technologies /Twitter

A. O.

9.10.2022

Strašan požar buknuo je jučer na Krimskom mostu, nakon čega je uslijedio niz reakcija kako iz Ukrajine, tako i iz Rusije. Sada su se pojavili i satelitski snimci.

Bezbjednosni i odbrambeni analitičar, profesor Majkl Klark (Michael Clarke), jutros je govorio za Sky News s jednim od svojih redovnih ažuriranja.

Komentarišući napad na most u Kerču, on kaže da iza toga vjerovatno stoji Ukrajina.

- Bio bih zapanjen da je to bilo neko drugi. Nije bila nesreća – takav most se ne gubi u nesreći. Ako je to bila neka vrsta slučajne eksplozije kamiona, onda je most bio izuzetno loše projektovan i veoma loše izgrađen, jer su mostovi dizajnirani da podnesu takve stvari - rekao je. 




- Po meni, ovdje u pitanju ili projektil, koji bi morao biti veći i snažniji od svega što Ukrajinci navodno imaju, ili sabotaža specijalnih snaga koje su postavile eksploziv ispod samog mosta. Ako je doista riječ o operaciji ukrajinskih specijalaca o tome će Holivud (Hollywood) u narednim godinama snimati filmove jer je bi bila riječ o doista velikoj pobjedi. Postaviti toliko eksploziva ispod mosta, duboko u teritoriju koji Rusi kontroliraju zaista je pravi pothvat i velika pobjeda - smatra Klark.

Konačno, Klark je istaknuo kako je ovo i veliki udar na ponos ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je Kerčki most 2018. otvorio uz veliku pompu.

Također, podsjećamo, ruski predsjednik Vladimir Putin, jučer je naredio obavještajnoj službi FSB jačanje sigurnosti mosta koji Rusiju povezuje s Krimom kao i infrastrukture za dobavljanje struje i plina poluotoku, prenosi agencija Interfax iz Moskve nakon jutrošnje eksplozije na tom objektu u kojoj su poginule najmanje tri osobe.

Uredbom koju je potpisao nekoliko sati nakon eksplozije na mostu Putin je rekao da će sigurnosna služba FSB biti odgovorna za jačanje mjera zaštite, javlja Reuters.


Vodeći ruski stručnjak za vanjsku politiku Leonid Sluzki opisao je eksploziju na mostu kao “teroristički čin” i upozorio na “neizbježive posljedice”.

- Odgovor će biti oštar, no ne nužno i frontalan - rekao je.

Kako ukrajinska kontraofanziva napreduje, Moskva opetovano prijeti napadima na komandne centre u Kijevu, piše njemačka agencija dpa.

- To bi mogao biti čin terorizma kojemu, kako vidimo, plješću evropske prijestolnice -  rekao je Sluzki koji je predsjednik vanjskopolitičkog odbora u Dumi (donji dom ruskog parlamenta).

Eksplozija se dogodila dan nakon što je Putin proslavio 70. rođendan.

Tom prilikom uslijedio je niz reakcija i šala na njegov račun. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.