HISTORIJSKI DAN

Počinju pripreme za krunisanje Čarlsa III: Ceremonija se sastoji od šest dijelova

Stručnjaci su pokušali da predvide šta će se sve dešavati

Kralj Čarls III. AP

A. K.

12.10.2022

Bakingemska palača saopćila je jučer da će ceremonija krunisanja kralja Čarlsa Trećeg biti održana 6. maja sljedeće godine. Novi britanski monarh biće krunisan u Vestminsterskoj opatiji u prisustvu najvišeg državnog vrha.

Iako zvaničan protokol krunisanja još uvijek nije objavljen, stručnjaci su pokušali da predvide šta će se sve dešavati tog dana koji će ući u historiju Velike Britanije.


Zlatne kočije

Tog dana, kralj će u pratnji svoje supruge putovati od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije. Vjeruje se da će ovo kratko putovanje obaviti u zlatnim kočijama, koje kraljevska porodica koristi u specijalnim prilikama kao što su ceremonija krunisanja, ili proslava jubileja.

Tokom krunisanja njegove majke Elizabete Druge, više od milion ljudi doputovalo je u London kako bi ispratili ceremoniju.

Cijeli događaj prenosit će se na televiziji uživo, a očekuje se da će prisustvovati između 2.000 i 8.000 zvanica koji će morati da budu svečano obučeni. Ako je suditi po prošloj ceremoniji, očekuje se da će trajati između jednog i tri sata.

Stručnjaci spekulišu da je odluka o organizovanju manje raskošne ceremonije donijeta zbog trenutke krize.

- Kralj je pokazao da je veoma osetljiv na trenutnu ekonomsku situaciju. Mislim da kada pogledate kakvo je bilo prethodno krunisanje, da je to bio zaista veliki poduhvat, jer je u salu smješteno 8.250 osoba - kaže Bob Moris, viši naučni saradnik na Kraljevskom Univerzitetu u Londonu.

Očekuje se da će se nakon ceremonije kralj i kraljica pojaviti na balkonu Bakingemske palače gdje će pozdraviti okupljene, isto kao što su to 70 godina ranije uradili kraljica Eizabeta i princ Filip.


Polaganje zakletve

Ceremonija krunisanja sastojat će se od šest dijelova- priznanja, zakletve, miropomazanja, investiture, ustoličenja i omaža.

Tokom ceremonije priznavanja kralj će se okrenuti ka sve četiri strane svijeta kako bi se prikazao cijelom narodu. Nadbiskup će ga tada proglasiti kraljem, a ovaj ritual datira još iz anglosaksonskog perioda.

Druga na redu je zakletva, kojom se kralj zaklinje da će vladati u skladu sa zakonom, da će biti pravedan i da će nastaviti da održava Englesku crkvu.

Tokom miropomazanja, nadbiskup će dati blagoslov kralju Čarlsu, a zatim će ga pomazati uljem. Kralj će skinuti svoj ogrtač, a zatim će sesti na stolicu kralja Edvarda.

Investitura je zapravo zvaničan proces krunisanja. Njemu će tada biti stavljena kruna na glavu, kugla, kraljevski prsten, skiptar i štap.

Završna faza

Njemu će kruna biti stavljena na glavu dok sjedi na stolici kralja Edvarda, a zatim će svi prisutni uzviknuti "Bože čuvaj kralja".

Nakon toga slijedi ustoličenje kada će kralj biti postavljen na prijesto koji je na višem nivou od onog na kom sjede arhiepiskopi, episkopi i drugo sveštenstvo.

Završna faza cereonije poznata je kao omaž. Tada će nadbiskup, princ od Velsa i drugi prinčevi odati počast kralju ljubeći mu ruku.

Tokom ove ceremonije biće krunisana i njegova supruga Kamila. Ovo pravilo se odnosi samo na supruge kraljeva, dok u slučaju muških partnera ono ne važi.

Uoči proslave platinastog jubileja kraljice ELizabete, ona je saopštila da će Kamila postati kraljica supruga kada njen sin postane kralj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.