PRIJATELJICA NAŠE ZEMLJE

Ališa Kerns imenovana za predsjedavajuću Komiteta za vanjske poslove Velike Britanije

Kerns je tokom mandata bivšeg premijera Borisa Džonsona lobirala za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i sličnim političarima koji su ugrožavali mir i sigurnost u BiH

Kerns: Aktivno radila na promociji BiH. Twitter

E. Ć.

12.10.2022

Ališa Kerns (Alicia Kearns), konzervativna zastupnica u parlamentu Velike Britanije i velika prijateljica Bosne i Hercegovine, izabrana je za predsjedavajuću Komiteta za vanjske poslove jednog od najmoćnijih komiteta u britanskom parlamentu.

U utrci za prestižnu funkciju pobijedila je Sir Ijana Dankana Smita (Ian Duncan Smith) koji iza sebe ima karijeru dugu 30 godina, a kako piše BBC, ovo je drugi put zaredom da je za predsjedavajućeg pobijedio zastupnik koji nije dobro poznat. Tako je Tom Tugendhat 2017. pobijedio, a nakon njegovog odlaska su otvoreni izbori u kojima je slavila Kerns.

Podsjetimo, Ališa Kerns je aktivno radila na promociji Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, a upravo njenom zaslugom se nekoliko puta raspravljalo o našoj zemlji u Zastupničkom domu britanskog parlamenta. Također, Kerns je tokom mandata bivšeg premijera Borisa Džonsona (Johnson) lobirala za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i sličnim političarima koji su ugrožavali mir i sigurnost u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.