POTVRDIO PENTAGON

SAD razgovarale s kompanijom Ilona Maska o ukrajinskom pristupu Starlinku

Satelitski internet terminali Starlink bili su ključni za uspjeh Ukrajine na bojnom polju protiv Rusije, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da brzo komunicira na bojnom polju

Ilon Mask. AP /Susan Walsh

N. Aj. / Anadolija

15.10.2022

Pentagon je u petak potvrdio da je administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joea Bidena) bila u komunikaciji sa kompanijom SpaceX Ilona Maska (Elon Musk) oko osiguravanja kontinuiranog pristupa internetu za Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

- Mogu potvrditi da je odjel bio u komunikaciji sa SpaceX-om u vezi sa Starlinkom. Neću sada ulaziti u dalje detalje ovih razgovora - rekla je portparolka Pentagona Sabrina Sajn (Singh).

Do izjave je došlo nakon što je CNN objavio da je dobio pismo od šefa prodaje SpaceX-a u kojem se upozorava da kompanija više neće moći da plaća račune za usluge Starlinka, koje bi koštale desetine miliona dolara mjesečno.


- Nismo u poziciji da dalje doniramo terminale Ukrajini, niti da finansiramo postojeće terminale na neodređeno vreme - navodi se u pismu.

Satelitski internet terminali Starlink bili su ključni za uspjeh Ukrajine na bojnom polju protiv Rusije, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da brzo komunicira na bojnom polju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.