PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan: U rudarskoj nesreći poginuo 41 radnik

Ne želimo više susretati se s nedostacima ili nepotrebnim rizicima u našim rudnicima, poručio je Erdoan

Erdoan je danas u poslijepodnevnim satima stigao u Amasru. Anadolija

A. Č. / Anadolija

15.10.2022

Službe za spašavanje došle su do tijela posljednjeg radnika nakon eksplozije u rudniku na sjeveru Turkiye, čime je broj mrtvih povećan na 41, potvrdio je predsjednik Republike Turkiye Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), javlja Anadolija.

Erdoan je danas u poslijepodnevnim satima stigao u Amasru, u sjevernom turskom gradu Bartinu, gdje se nalazi rudnik u kojem je jučer došlo do eksplozije i tragedije. Erdogan je obišao mjesto nesreće, gdje dobio i posljednje informacije.

- Naš prioritet bila je potraga za 41. radnikom. Njegovo tijelo je pronađeno, čime je broj poginulih povećan na 41 - rekao je Erdoan, izrazivši poruke saučešća porodicama i rahmet pred duše poginulih rudara.

- Radimo na tome i dajemo sve od sebe da rudarske nesreće zakopamo u povijest koristeći sve mogućnosti tehnologije - kazao je Erdoan.

Dodao je kako će upravna i sudska istraga pokazati kako je došlo do eksplozije i ko je odgovoran, ako ga je bilo.

- Ne želimo više susretati se s nedostacima ili nepotrebnim rizicima u našim rudnicima - poručio je Erdoan.

Ministar unutrašnjih poslova Turkiye Suleyman Soylu danas ranije je naveo da je u bolnicama 11 povrijeđenih, te kako je spašeno 58 rudara.

Do eksplozije je došlo 300 metara ispod zemlje u rudniku uglja u crnomorskoj priobalnoj provinciji Bartin jučer u 18.15 po lokalnom vremenu (15.15 GMT).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.