AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden: Ako budemo kontrolisali Kongres kodificirat ćemo pravo na pobačaj

Ako ćete ispuniti svoj dio i glasati, demokratski lideri u Kongresu će, obećavam vam, napraviti svoj dio, rekao je

Džo Bajden najavio kodifikaciju Ro protiv Vejda. AP

S. S.

18.10.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden)  rekao je da će u januaru potpisati zakon koji će kodificirati pravo na pobačaj ako demokrati iduće godine budu kontrolisale Kongres.

Bajdenovi demokrati mogli bi na nadolazećim izborima u novembru izgubiti kontrolu nad donjim domom parlamenta, a potencijalno i nad Senatom.

Bajdenovo obećanje

Predsjednik sada pokušava ujediniti svoje zagovarače oko pitanja pobačaja koji je Vrhovni sud značajno ograničio odlukom prije četiri mjeseca, ukinuvši presudu Ro protiv Vejda.

Ako demokrati dobiju još senatora i zadrže kontrolu nad Zastupničkim domom, Bajden će u januaru potpisati zakon koji će kodificirati odluku Ro protiv Vejda.

- Ovo je obećanje koje dajem vama i američkom narodu: prva mjera koju ću poslati Kongresu bit će o kodifikaciji Ro protiv Vejda - rekao je Bajden.

Veća briga je inflacija

Dodao je da zadnja riječ sada nije na sudu.

- Ona nije na ekstremističkim republikancima u Kongresu. Konačna odluka o pravu na izbor je vaša. Ako ćete ispuniti svoj dio i glasati, demokratski lideri u Kongresu će, obećavam vam, napraviti svoj dio. I ja ću to učiniti - rekao je Bajden.

Od odluke Vrhovnog suda s konzervativnom većinom pobačaj je zabranjen u 16 saveznih država. Demokrati trenutno drže slabu većinu u donjem domu te putem završne riječi potpredsjednice Kamale Heris (Harris) kontrolišu Senat koji je podijeljen na 50 demokrata i 50 republikanaca.

Kodifikacija prava na pobačaj bit će teška čak i ako demokrati zadrže svoju slabu prednost jer je za to potrebno 60 od 100 senatora.

Iako pobačaj igra jednu od ključnih uloga u porukama demokrata uoči izbora na sredini mandata, anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da Amerikance više brine inflacija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.