BIVŠI PREMIJER ITALIJE

Berluskoni dobio rođendanski poklon od Putina: 20 boca votke i "slatko pismo"

Pomalo sam uspostavio odnose s predsjednikom Putinom. Poznavao sam ga kao miroljubivu i razumnu osobu, rekao je Berluskoni na sastanku parlamentaraca Forza Italia

Putin i Berluskoni: Stari prijatelji. BBC

E. Ć.

19.10.2022

Nekadašnji italijanski premijer Silvio Berluskoni (Berlusconi) navodno je rekao da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio 20 boca votke za rođendan nakon što je "ponovno uspostavio odnose s njim".

Berluskoni, stari Putinov prijatelj, je 29. septembra proslavio 86. rođendan. On je navodno na sastanku parlamentaraca Forza Italia u Rimu rekao da je uz pošiljku votke od Putina dobio i vrlo slatko pismo, prenosi The Guardian.

Forza Italia je demantovala navode da je Berluskoni dao takve komentare, ali audiosnimak koji je objavila novinska agencija La Presse sugerira suprotno. Naime, u snimku se čuje da je Berluskoni rekao kako je Putinu uzvratio na gestu i da mu je poslao bice vina Lambrusco.

- Ruski ministri su u nekoliko navrata rekli da smo u ratu s njima jer Ukrajini dostavljamo oružje i sredstva. Ne mogu lično dati svoje mišljenje jer ako se to kaže novinarima, ispast će katastrofa, ali sam jako zabrinut. Pomalo sam uspostavio odnose s predsjednikom Putinom. Poznavao sam ga kao miroljubivu i razumnu osobu - rekao je Berluskoni na audiosnimku koji je objavila La Presse.

Inače, Berluskoni je javno osudio rat, no nekoliko dana prije izbora rekao je kako su Putina na invaziju natjerali Rusi i ministri koji su željeli da se administracija ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog (Zelensky) zamijeni, kako kaže, pristojnim ljudima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.