ISKAZALI NEZADOVOLJSTVO

Eurowings otkazao 300 letova zbog štrajka pilota: Žele slobodne dane

To je treći i završni dan ovosedmičnog štrajka uzrokovanog uslovima rada pilota

Avioprijevoznik Eurowings. TWITTER

A. O.

19.10.2022

Zbog štrajka pilota, niskotarifni zračni avioprijevoznik Eurowings bio je prisiljen danas otkazati oko 300 letova.

To je treći i završni dan ovosedmičnog štrajka uzrokovanog uslovima rada pilota. Već drugi put u zadnjih nekoliko sedmica piloti prekidom rada izražavaju nezadovoljstvo uslovima rada.


Okončanje u ponoć

- Od planiranih 450 letova za Dizeldorf (Düsseldorf), Keln (Köln), Bon (Bonn), Štutgart (Stuttgart) Hamburg i Berlin, štrajk je pogodio dvije trećine. Očekujemo da ćemo se moći vratiti našim uobičajenim ljetnim operacijama u četvrtak - rekao je glasnogovornik kompanije u Kelnu.

Glasnogovornik sindikata Vereinigung Cockpit kazao je da štrajk završava danas u ponoć. 

Taj sindikat u nedjelju je pozvao na štrajk obrazloživši to nedovoljnom ponudom poslodavca u sklopu pregovora o kolektivnom ugovoru.


Slobodni dani

Kada će se i hoće li se strane uopće vratiti za pregovarački stol, za sada nije jasno. Jedna od ključnih tačaka rasprave je dogovor o broju slobodnih dana. Piloti bi htjeli imati garantovanih 14, ali avionska kompanija je konačno ponudila 10.

Eurowings ipak leti na pola letova zbog činjenice da štrajkom nije obuhvaćena austrijska podružnica Eurowings Europe, kao ni Eurowings Discover koji leti iz Frankfurta i Minhena (Münchena).

Eurowings inače pripada njemačkoj Lufthansi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.