VIDEO OBRAĆANJE

Zelenski pored srušenog drona: Podrezat ćemo krila ruskoj avijaciji

Ubija civile, uvjeravajući se da pogađa samo vojne ciljeve, kazao je Zelenski

Zelenski: Zlo uvijek počinje na isti način. Printscreen / Facebook

A. O.

28.10.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) izjavio je da je Rusija izvela više od 30 napada dronovima na Ukrajinu u samo dva dana.

- Zlo uvijek počinje na isti način. Osvajači sebe nazivaju oslobodiocima. Invazija nečije vojske naziva se samoodbrana. Kao i prije 80 godina, ukrajinski narod staje u odbranu svoje rodne zemlje. I neprijateljski blickrig plan postaje neuspješan - poručio je on u sinoćnjem video obraćanju koje je objavio i na Facebooku. 

Dodao je da je Moskva ukupno izvela oko 4.500 raketnih napada i više od 8.000 zračnih napada.

- Zlo uvijek djeluje na isti način. Ubija civile, uvjeravajući se da pogađa samo vojne ciljeve. Organizuje blokade i filtracione logore. I Sirets (Syrets) postaje Olenivka. Uništava gradove i sela. I Korjukivka postaje Buča. Ali prije ili kasnije o ratnim zločinima se sazna. Reakcija svijeta postaje bolna. Politika smirivanja postaje teška protumjera - kazao je. 

On je obećao da će "podrezati krila" moskovskim zračnim snagama










Naime, zapadni službenici vjeruju da je Iran Rusiji isporučio veliki broj dronova, ali Moskva i Teheran to poriču, a to dolazi u trenutku kada je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) nazvao "užasavajućom" rusku agresivnu upotrebu dronova.

On je optužio ruske komandante da su koristili uređaje za "ubijanje ukrajinskih civila i uništavanje infrastrukture za struju, vodu i grijanje".

Podsjećamo, ruski napadi posljednjih sednjima ciljali su civilnu infrastrukturu Ukrajine, oštetivši snabdijevanje električnom energijom i vodom u zemlji baš kad su temperature počele padati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.