JUTARNJI IZVJEŠTAJ

Britanski obavještajci: Rusija je pojačala neke od svojih jedinica zapadno od rijeke Dnjepar

U posljednjih šest sedmica došlo je do jasnog prelaska sa ruskih kopnenih snaga na prelazak na dugoročnu, odbrambenu poziciju na većini područja linije fronta u Ukrajini

Čak i ako Rusija uspije da konsoliduje dugoročne odbrambene linije u Ukrajini, njen "operativni dizajn" će ostati ranjiv. AP / PRINTSCREEN

A. O.

28.10.2022

Rusija je vjerovatno pojačala neke od svojih jedinica zapadno od rijeke Dnjepar mobilisanim doborovoljaca. Međutim, to je zbog izuzetno niskog nivoa popunjenosti, piše Ministarstvo odbrane Velike Britanije na Twitteru. 

U septembru 2022. godine, ruski oficiri opisali su kompanije u sektoru Hersona kao da se svaka sastoje od šest do osam ljudi. Kompanije bi trebalo da se rasporede sa oko 100 zaposlenih.

U posljednjih šest sedmica došlo je do jasnog prelaska sa ruskih kopnenih snaga na prelazak na dugoročnu, odbrambenu poziciju na većini područja linije fronta u Ukrajini.


Ovo je vjerovatno zbog realnije procjene da su jako nedovoljno obučene snage u Ukrajini trenutno sposobne samo za odbrambene "operacije".

Čak i ako Rusija uspije da konsoliduje dugoročne odbrambene linije u Ukrajini, njen "operativni dizajn" će ostati ranjiv.

Da bi povratio inicijativu, morat će regenerirati kvalitetnije, mobilne snage koje su sposobne dinamično se suprotstaviti ukrajinskim prodorima i voditi vlastite ofanzivne operacije velikih razmjera, piše Ministarstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.