KLIMATSKI SKUP COP27

Makron: Kina i SAD trebaju platiti svoj dio za klimatske promjene

Makron tvrdi kako su Francuska i Evropa na pravom putu u pogledu smanjivanja emisija

Emanuel Makron. AP

H. J. I.

7.11.2022

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) u ponedjeljak je na marginama klimatskog skupa COP27 u Egiptu rekao da želi stvoriti pritisak na "bogate neeuropske" zemlje, posebno SAD i Kinu, kako bi platile svoj dio pomoći siromašnim državama suočenima s klimatskim promjenama.  

- Moramo imati SAD i Kinu potpuno uključene u pitanje smanjivanje emisija stakleničkih plinova i finansijske solidarnosti - rekao je Makron u Šarm El Šeik tokom susreta s mladim Francuzima i Afrikancima posvećenima klimatskom aktivizmu. 

Makron tvrdi kako su Francuska i Evropa na pravom putu u pogledu smanjivanja emisija, no da veće zemlje moraju brže postići ugljičnu neutralnost, prenosi agencija France Presse.


Na dnevni red skupa u Egiptu stavljeno je pitanje "gubitaka i šteta", mehanizma odšteta siromašnijim državama za nošenje s posljedicama klimatskih promjena, a govorit će se i o neispunjenom obećanju o 100 milijardi dolara pomoći zemljama u razvoju za zelenu tranziciju.

Makron je rekao kako "vuropljani plaćaju", no da su "oni jedini koji to čine".

Stoga se mora "stvoriti pritisak na bogate neeuropske zemlje i poručiti im da moraju platiti svoj dio", zaključio je francuski predsjednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.