KONFERENCIJA U EGIPTU

Meloni: Svijet je u ključnoj tački historije

Nedavno je nova premijerka kazala da bi mogla zamisliti više solarnih elektrana na jugu Italije

Meloni tokom obraćanja sinoć. AP

A. O.

8.11.2022

Novoimenovana premijerka Italije Đorđa Meloni (Giorgia) založila se za više akcije protiv najvećih klimatskih "grešnika" među nacijama.

Na Svjetskoj konferenciji o klimi koja se održala sinoć u Egiptu, Đorđa je izjavila da je borba protiv klimatskih promjena zajednički napor i zahtijeva punu predanost svih zemalja i međunarodnih aktera.


Napori i događaji

- Nažalost, moramo priznati da se to ne događa - izjavila je. 

Najpredanije zemlje riskirale su plaćanje visoke cijene za razliku od onih koje su uglavnom odgovorne za emisije CO2 na Zemlji. 

- To je paradoksalno i potrebne su mjere za rješavanje te neravnoteže - rekla je Meloni.

Ako to ne uspije, svi napori i događaji, poput sastanka COP27 u Šarm el-Šeiku (Sharm el-Sheikhu), mogli bi biti uzaludni. 


Crpiti prirodni plin

- Svijet je na ključnoj tački historije i mora pronaći rješenja sada, to duguje sljedećim generacijama - rekla je Meloni. 

Dodala je da Italija želi nastaviti svoju snažnu predanost smanjenju svoje emisije ugljičnog dioksida i postizanju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma. 

Ova mediteranska zemlja teži zelenijim izvorima energije i boljoj diversifikaciji općenito. Nedavno je nova premijerka kazala da bi mogla zamisliti više solarnih elektrana na jugu Italije.

Istpvremeno je najavila da želi crpiti više prirodnog plina iz talijanskog tla i mora kako bi postala neovisnija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.