OGLASILI SE NA TWITTERU

Britanci izvještavaju: Rusi sad više ne mogu ostvariti važan strateški cilj

Sposobnost Rusije da održi svoje snage na zapadnoj obali rijeke Dnjepar bila je pod pritiskom ukrajinskih udara na rute za snabdijevanje, navode iz Ministarstva

Ruski vojnik. TWITTER

A. O.

10.11.2022

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu jučer je naredio povlačenje ruskih snaga sa zapadne obale rijeke Dnjepar u Hersonu, na jugu Ukrajine.

General Sergej Surovikin, komandant ruskih snaga u Ukrajini, potvrdio je da će se povući na odbrambene položaje duž rijeke Dnjepar, navodeći probleme ponovnog snabdijevanja kao primarni razlog za odluku.

Sposobnost Rusije da održi svoje snage na zapadnoj obali rijeke Dnjepar bila je pod pritiskom ukrajinskih udara na rute za snabdijevanje.

Povlačeći se, ruske snage su uništile više mostova i vjerovatno postavile mine kako bi usporile i odložile napredovanje ukrajinskih snaga. 

Gubitak zapadne obale Hersona vjerovatno će spriječiti Rusiju da ostvari svoju stratešku aspiraciju kopnenog mosta do Odese.

Sa ograničenim prijelazima, ruske snage će biti ranjive u prelasku rijeke Dnjepar. Vjerovatno će se povlačenje odvijati nekoliko dana sa odbrambenim položajima i artiljerijskom vatrom koja će pokrivati ​​snage koje se povlače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.