JUTARNJA ANALIZA

Institut za proučavanje rata: Ovo što Prigožin radi je bez presedana

Ruske snage će vjerojatno ostvariti dobitke u tim područjima u nadolazećim danima i tjednima, ali ti dobici vjerojatno neće biti operativno značajni

Karta Ukrajine. TWITTER

A. O.

15.11.2022

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini koji traju već mjesecima. 

Ministarstvo odbrane Rusije eskaliralo je tvrdnje o ruskim teritorijalnim dobicima u Donjeckoj oblasti 13. i 14. novembra, vjerojatno kako bi naglasilo da ruske snage intenziviraju operacije u Donjeckoj oblasti nakon povlačenja s desne obale Hersonske oblasti.


Ostvariti dobitke

Rusko Ministarstvo tvrdi da su ruske snage dovršile zauzimanje Majorska (20 km južno od Bakhmuta) 13. novembrai Pavlivke (45 km jugozapadno od grada Donjecka) 14. novembra nakon nekoliko sedmica nepostojanja tvrdnji o ruskim teritorijalnim dobicima.

Kako je ISW procijenio 13. novembra, ruske snage će vjerojatno ponovo uputiti trupe u Donjecku oblast nakon što napuste desnu obalu Hersonske oblasti, što će vjerojatno dovesti do intenziviranja operacija oko Bahmuta, grada Donjecka i u zapadnoj Donjeckoj oblasti. 

Ruske snage će vjerojatno ostvariti dobitke u tim područjima u nadolazećim danima i tjednima, ali ti dobici vjerojatno neće biti operativno značajni.


Kritika za Ruse

Ruski vojni blogeri iskoristili su posjet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Hersonu kako bi kritizirali ruski vojni kapacitet značajnije nego prethodnih dana. Uglavnom su se žalili da je Zelenski stigao u Herson i da se mogao kretati uokolo s relativno malo brige o ruskim udarima i pitali su se zašto ruske snage nisu pokrenule udare na Zelenskog.

Jedan istaknuti vojni bloger primijetio je da to pokazuje da Rusija ne želi dobiti rat i kritizirao je ruske snage jer su dopustile Zelenskom da kroči na "ruski teritorij."

Financijer grupe Wagner Jevgenij Prigožin nastavlja se etablirati kao visoko neovisan, staljinistički ratni zapovjednik u Rusiji, postajući istaknuta osoba unutar nacionalističke proratne zajednice. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.