PRISTUP LOKACIJI

Ukrajinci stigli u Poljsku, čeka se konačno odobrenje za pristup mjestu eksplozije

Varšava i zapadni saveznici kažu da dokazi s mjesta događaja upućuju na to da je eksploziju izazvala ukrajinska protuzračna raketa

Ukrajinci stigli u Poljsku. Poljska policija

A. Č.

17.11.2022

Ukrajina bi mogla dobiti zatraženi pristup lokaciji u pograničnom području na jugoistoku Poljske, gdje je u utorak pala raketa, pri čemu su dvije osobe poginule, rekli su u utorak poljski dužnosnici.

Varšava i zapadni saveznici kažu da dokazi s mjesta događaja upućuju na to da je eksploziju izazvala ukrajinska protuzračna raketa koja je zalutala progoneći ruski projektil. Kijev to poriče i tvrdi da ima dokaze o "ruskom tragu" u eksploziji.


Poljski predsjednik Andrzej Duda je u srijedu rekao da bi uključivanje ukrajinskih službenika u istragu iziskivalo pristanak obiju zemalja, Poljske i Sjedinjenih Američkih Država, koje trenutno vode istražni postupak.

- Ako ukrajinski gosti žele vidjeti istragu, moći ćemo im je pokazati, baš kao što je meni pokazana", izjavio je Duda u četvrtak tijekom posjeta u selu Przewodow, šest kilometara udaljenom od ukrajinske granice, u kojem je raketa pala.

- Kada je riječ o sudjelovanju u istrazi i pristupu dokumentima i informacijama, to iziskuje posebne sporazumne odredbe, međunarodnopravne odredbe, međunarodne sporazume - dodao je Duda.


Duda nije pojasnio hoće li Poljska Ukrajini dozvoliti takvu vrstu pristupa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ustraje u tome da eksploziju nije izazvala ukrajinska raketa iako su Poljska i NATO savez u srijedu rekli da je vjerojatno riječ o zalutalom projektilu ukrajinske protuzračne obrane, a ne o ruskom napadu.

I NATO i Poljska i druge zapadne zemlje ističu da je Moskva, a ne Kijev, u konačnici kriva za početak rata i napad koji je pokrenuo ukrajinsku obranu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.