VOJNI ODGOVOR

Sjeverna Koreja navodno ispalila interkontinentalni balistički projektil

Japanski premijer Fumio Kišida (Kishida) je pak poručio Pjongjangu da Japan "apsolutno ne može tolerirati takve akcije"

Ispaljen projektil. TWITTER / PRINTSCREEN

A. O.

18.11.2022

Sjeverna Koreja navodno je ispalila interkontinentalni balistički projektil (ICBM) koji je pao samo oko 200 kilometara od Japana.

Ovaj projektil ima dovoljan domet da dosegne i kopno SAD-a, rekli su japanski dužnosnici novinarima.

Lansiranje, o kojem su obavijestili južnokorejski i japanski dužnosnici, uslijedilo je dan nakon ispaljivanja balističke rakete manjeg dometa, pri čemu Sjeverna Koreja upozorava i najavljuje "žešće vojne odgovore" na jačanje regionalne sigurnosne prisutnosti SAD-a.

Ta zemlja s nuklearnim naoružanjem izvela je ove godine rekordan broj testiranja svog raketnog programa, a prema procjenama američkog Stejt (State) Departmenta, ovo je bilo osmo testiranje ICBM-a ove godine. ICBM je sjevernokorejsko oružje najvećeg dometa, dizajnirano da nosi nuklearnu bojevu glavu do bilo koje lokacije u SAD-u.Japanski ministar odbrane Jasukazu (Yasukazu) Hamada rekao je da najnovija ispaljena raketa može letjeti čak 15 tisuća kilometara, dok je glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno izjavio da je letjela na visini od oko šest tisuća kilometara s dometom od tisuću kilometara, prije nego što je sletjela u more oko 200 kilometara zapadno od otoka Ošima (Oshima) u Hokaidu (Hokkaidu).

Ispaljivanje interkontinentalnog balističkog projektila naišlo je na trenutnu osudu Japana, Južne Koreje i SAD-a. Južnokorejski predsjednik Jun Suk-jeol (Yoon Suk-yeol) tako se zalaže za snažne sankcije Sjevernoj Koreji, dok su iz američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost poručili da lansiranje predstavlja drsko kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, nepotrebno podiže napetosti te riskira destabilizaciju sigurnosne situacije u regiji.

Japanski premijer Fumio Kišida (Kishida) je pak poručio Pjongjangu da Japan "apsolutno ne može tolerirati takve akcije". Lideri ovih zemalja, među ostalima, u petak će zbog ovih događanja na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) održati hitan sastanak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.