PREMIJERKA FINSKE

Sana Marin: Odbrana Evrope nije dovoljno jaka

Bili bismo u nevolji bez Sjedinjenih Američkih Država, rekla je Marin u Sidneju u petak

Marin: Trebalo bi da budemo jači. AP

H. J. I.

2.12.2022

Premijerka Finske Sana Marin (Sanna) pozvala je Evropu da izgradi vlastite odbrambene kapacitete nakon rata u Ukrajini, rekavši da bez pomoći SAD nije dovoljno otporna. 

- Trebalo bi da budemo jači. I bit ću brutalno iskrena prema vama, Evropa nije dovoljno jaka. Bili bismo u nevolji bez Sjedinjenih Američkih Država - rekla je Marin u Sidneju u petak.

Njene primjedbe su uslijedile kao odgovor na pitanje o odgovornosti Kine da "zauzda Rusiju". Marin je rekla da iako bi Kina mogla igrati ulogu, "ne bismo se trebali oslanjati samo na to."


Marin je insistirala na tome da Ukrajini mora biti dato "šta god je potrebno" da pobijedi u ratu, dodajući da su SAD bile ključne u snabdijevanju Kijeva oružjem, finansijama i humanitarnom pomoći neophodnom da bi se zaustavilo napredovanje Rusije.

- Moramo se pobrinuti da gradimo te sposobnosti i kada je riječ o evropskoj odbrani, evropskoj odbrambenoj industriji i da budemo sigurni da možemo da se nosimo u različitim vrstama situacija - rekla je.

Istakla je da kada je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, prioritet većine Finaca je "preko noći" promijenjen u sigurnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.