SUDAC SPRIJEČIO

Zbog vjerskih sloboda u Indiani zaustavljen zakon o zabrani pobačaja

ACLU je saopćio da tužioci predstavljaju religije uključujući judaizam i islam, kao i "nezavisne duhovne sisteme vjerovanja"

Sud u Indiani. twitter

A. O.

3.12.2022

Sudac u Indiani jučer je spriječio saveznu državu u provođenju zakona koja zabranjuje većinu pobačaja nakon što su ga židovke, muslimanke i druge ne kršćanke osporile u tužbi.

Sutkinja višeg suda u okrugu Marion Hedr Velh (Heather Welch) izdala je preliminarnu zabranu protiv zakona koji podupiru republikanci, a koji zabranjuje pobačaje uz ograničene iznimke u slučaju silovanja, incesta, smrtonosne abnormalnosti ploda ili ozbiljnog zdravstvenog rizika za majku. Tužitelji su tvrdili da mjera krši vjersku slobodu zaštićenu drugim državnim zakonom.


Zakon bio na čekanju

Zakon je već bio na čekanju jer je početkom septembra sudac u Indiani spriječio njegovo provođenje te time dao vremena Planned Paretnhoodu i drugim pružateljima zdravstvenih usluga da probaju to u potpunosti osporiti na sudu.

Indiana je postala prva država koja je donijela novi zakon o zabrani pobačaja nakon što je američki Vrhovni sud u junu poništio svoju presudu Roi (Roe) protiv Vejda (Wadea) iz 1973. kojom je postupak legaliziran u cijeloj zemlji. Druge republikanske države brzo su počele provoditi starije zabrane.

Velh je izdala zabranu nakon što je skupina pod nazivom Hoosier Jews for Choice i pet pojedinačnih žena osporila zakon o pobačaju prema Zakonu o obnovi vjerskih sloboda Indiane u slučaju koji je pokrenula Američka unija za građanske slobode.

Judaizam i islam

 ACLU je saopćio da tužioci predstavljaju religije uključujući judaizam i islam, kao i "nezavisne duhovne sisteme vjerovanja".

Velh je napisala da zakon "znatno opterećuje provođenje vjere tužitelja" te je time odobrila zahtjev tužioca za preliminarnu zabranu dok traje osporavanje njegove zakonitosti.

Iako neke religije vjeruju da je ljudski život nastao začećem, to nije mišljenje koje dijele sve religije ili svi religiozni ljudi,  stoji u saopćenju ACLU-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.