BRZA REAKCIJA

Ukrajinski vojnik izveo "nemoguće": Oborio projektil pucajući iz mitraljeza

Rusija je rakete ispalila iz Crnog i Kaspijskog mora, uključujući rakete Kha-101 i Kalibr

Hrabri borac sa svojom "nagradom". Printscreen

Z. K.

17.12.2022

Tokom jednog od najsnažnijih raketiranja energetske infrastrukture u Ukrajini u kojoj je ispaljeno više desetina raketa, jedan ukrajinski vojnik uspio je oboriti jedan projektil pucajući iz svog mitraljeza.

Vojnik poznat kao "Kipish" je izveo "nemoguće" srušivši jednu od 76 raketa ispaljenih na Ukrajinu. Šef vojničke pokretne stanice Teritorijalne obrane pohvalio ga je zbog njegove" "brze reakcije" nakon što je pogodio projektil mitraljezom postavljenim na sanduk s municijom

- Kad je pucao, zelene iskre su izletjele iz projektila. Počelo se okretati, nageo se na rep i palo dolje. Gotovo je nemoguće pogoditi projektil mitraljezom, ali to je učinjeno - kazao je komandant koji se predstavio kao "Hera".


Ostaci oštećenog projektila pali su u snježno polje, a na snimku sa vidi borac koji se svojom "nagradom", držeći nešto što izgledala kao krilo krstarećeg projektila. Nije jasno da li je druga paljba možda pomogla da se projektil obori ili o kojoj se vrsti projektila radi.

Ukrajinske snage uspjele su oboriti 60 od 76 projektila koje je Rusija lansirala u toku svog napada. Rusija je rakete ispalila iz Crnog i Kaspijskog mora, uključujući rakete Kha-101 i Kalibr.

Nekoliko minuta nakon napada, gradovi Kharkiv i Poltava ostali su bez struje. Kijev je privremeno ostao bez vode, a u Kremenčugu je potpuno prekinuta opskrba vodom i strujom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.