INVAZIJA RUSIJE

Tijelo dječaka izvučeno iz ruševina nakon posljednjeg ruskog udara na Ukrajinu

Ekipe komunalnih preduzeća su se potrudile da poprave oštećene sisteme za struju i vodu

Vatrogasci Ukrajinske državne službe za vanredne situacije rade na gašenju požara u zgradi koja je uništena ruskim napadom u Krivoji Rihu. AP Photo / Evgeniy Maloletka

A. O.

17.12.2022

Ekipe hitne pomoći izvukle su tijelo malog djeteta iz ruševina u potrazi za preživjelima prije zore jutros u ruskom raketnom napadu koji je razbio stambenu zgradu u centralnom ukrajinskom gradu Krivoji Rih.

Projektil je bio jedan od onih za koje su ukrajinske vlasti rekli da ih je 16 koje su izbjegle protuzračnu odbranu među 76 projektila ispaljenih u petak u posljednjem ruskom napadu usmjerenom na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, što je dio strategije Moskve da ove zime ostavi ukrajinske civile i vojnike u mraku i hladnoći, piše AP.

Guverner Valentin Rezničenko (Valentyn Reznichenko) iz Dnjepropetrovske regije, gdje se nalazi Krivi Rih, napisao je u aplikaciji za društvene mreže Telegram da su spasioci izvukli tijelo dječaka od 1-1/2 godine ispod ruševina kuće koju je uništila ruska raketa. 

Četiri osobe su poginule u napadu, a 13 je povrijeđeno, od čega četvero djece, saopćile su vlasti.



Jedan od najvećih napada

Rezničenko je rekao da se udar ruskih snaga nastavio preko noći, oštetivši dalekovode i kuće u gradovima i mjestima Nikopolj, Marhanets i Červonohihorivka (Chervonohryhorivka), koji se nalaze preko rijeke Dnjepar od nuklearne elektrane Zaporožje koje je okupirala Rusija.

Do subote ujutro, ukrajinski vojni vrh je rekao da su ruske snage ispalile više od desetina drugih projektila od baraža dan ranije. Nije navedeno koliko ih je protivvazdušna odbrana mogla zaustaviti.

Napad od petka, koji je udario mnoge dijelove centralne, istočne i južne Ukrajine, predstavljao je jedan od najvećih napada na glavni grad Kijev, otkako je Rusija započela rat napadom na Ukrajinu 24. februara. Kijev je u petak bio pod vatrom od oko 40 projektila , saopštile su vlasti, skoro sve je presrela protivvazdušna odbrana.

Ekipe komunalnih preduzeća su se potrudile da poprave oštećene sisteme za struju i vodu.

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko(Klitschko) saopćio je jutros da je dvije trećine kuća ponovo priključeno na struju i da su svi ponovo dobili pristup vodi. Sistem metroa je također nastavio sa radom, nakon što je služio kao sklonište dan ranije.


Rudari zaglavljeni

Šef severoistočne ukrajinske provincije Harkov Oleh Sinjehubov rekao je u subotu da je struja vraćena u čitav region, uključujući grad Harkov, drugu po veličini metropolu u zemlji. Struja je bila isključena u petak u napadima koji su uključivali 10 projektila S-300, piše AP. 

U Krivom Rihu, 596 rudara zaglavljeno je pod zemljom zbog raketnih udara, ali su svi na kraju spašeni, rekao je gradonačelnik Oleksandr Vilkul kasno u petak.

Počela je instalacija zaštitne kupole u nuklearnoj elektrani Zaporožja, rekao je u subotu zvaničnik vlasti koje su postavile Moskve u jugoistočnoj ukrajinskoj pokrajini Zaporožje. Vladimir Rogov je rekao da će kupola štititi od fragmenata granata i improvizovanih eksplozivnih naprava koje nose dronovi. Ruska elektrana, najveća nuklearna elektrana u Evropi, više puta je granatirana. Njegovih šest reaktora je mjesecima zatvoreno.

Međunarodna agencija za atomsku energiju nedavno je objavila planove za stacioniranje stručnjaka za nuklearnu sigurnost i sigurnost u ukrajinskim nuklearnim elektranama kako bi spriječili bilo kakvu nuklearnu nesreću. Nuklearni nadzornik UN-a već je rasporedio stalnu misiju u elektranu u Zaporožju, piše AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.