U DECEMBRU

Rusija i Kina održat će zajedničke vojne vježbe

Glavna svrha vježbi je jačanje pomorske saradnje Rusije i Kine te održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji

Putin i Si Đinping. TWITTER

A. O.

19.12.2022

Zajedničke pomorske vježbe, Rusija i Kina će održati od 21. do 27. decembra ove godine. Tu informaciju saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije. 

Pomorske vježbe, koje se održavaju svake godine od 2012., uključivat će raketno i topničko gađanje u Istočnom kineskom moru, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane. 


Strateško partnerstvo

- Glavna svrha vježbi je jačanje pomorske saradnje Rusije i Kine te održavanje mira i stabilnosti u azijsko-pacifičkoj regiji - dodaje se.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru, Moskva nastoji ojačati svoje političke, sigurnosne i ekonomske veze s Pekingom i vidi kineskog lidera Si Đinpinga (Xi Jinpinga) ključnim saveznikom u protuzapadnom savezu.

Dvije zemlje potpisale su strateško partnerstvo "bez ograničenja" samo nekoliko dana prije nego što je Moskva pokrenula najveću kopnenu invaziju u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Izražena zabrinutost

 Međutim, Peking je izrazio zabrinutost zbog postupaka Rusije u Ukrajini.

Rusija je objavila da će u vježbama učestvovati njena četiri plovila, uključujući raketnu krstaricu Varjag. Učestvovat će šest kineskih plovila, zajedno sa avionima i helikopterima s obje strane.

Ruski brodovi isplovili su u ponedjeljak iz dalekoistočne luke Vladivostok kako bi učestvovali u vježbama koje počinju u srijedu i trajat će sedam dana. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.