NEGIRAJU OPTUŽBE

Sjeverna Koreja: Japanski mediji lažu da smo Rusiji nudili oružje

Bijela kuća je ranije danas objavila da je ruska privatna vojna skupina Wagner od Sjeverne Koreje kupila pješadijske rakete i projektile za snage koje se bore u Ukrajini

Kim Jong Un na skupu u Sjevernoj Koreji. Facebook

D. H.

23.12.2022

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje zanijekalo je medijsi izvještaj prema kojem je ta zemlja Rusiji ponudila streljivo poručivši da se između njih "nikad nije dogodila" transakcija oružja, objavila je večeras sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

- Lažni izvještaj japanskih medija da je Demokratska Narodna Republika Koreja ponudila streljivo Rusiji je najapsurdnije odvraćanje pozornosti, koje nije vrijedno bilo kakvog komentara ili interpretacije - rekao je glasnogovornik ministarstva u izjavi koju je prenijela agencija KCNA.

Bijela kuća je ranije danas objavila da je ruska privatna vojna skupina Wagner od Sjeverne Koreje kupila pješadijske rakete i projektile za snage koje se bore u Ukrajini.

Šef Wagnera Evgenij Prigožin kasnije u četvrtak odbacio je navode Sjedinjenih Američkih Država kao "trač i špekulacije".

Sjeverna Koreja je u studenom, nakon što je Bijela kuća objavila da Pjongjang potajno opskrbljuje Rusiju "značajnim" brojem topničkih granata, rekla da nikad nije imala sporazume s Rusijom o kupoprodaji oružja niti ih namjerava imati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.