"CIJENA GARANCIJA ZAPADA"

Zaharova: Nema održivog rješenja za Kosovo dok se ignoriše ZSO

Posredovanje EU u dijalogu ne daje rezultate, pregovori su besmisleni što Prištini pruža mogućnost da jača antisrpski narativ, ocijenila je Zaharova

Zaharova: Odlično znamo cijenu bilo kojih garancija Zapada. AP

H. J. I.

30.12.2022

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova smatra da trenutno postignuto smirivanje tenzija između Beograda i Prištine uz posredovanje Zapada ne može biti održivo dok se ignorišu važna pitanja za srpski narod.

- Postignuti kompromis uz "čvrste garancije" Zapada teško da se može nazvati održivim. Presudno pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, koje treba da bude efikasan instrument za ostvarivanje prava bezbjednosti Srba u uslovima sistematskog progona na nacionalnoj osnovi, je ignorisano - izjavila je Zaharova, prenosi TASS.


Kako Zaharova ocjenjuje, sve dok Priština ne ispuni obavezu koju "sabotira već deset godina", situacija će ostati ista uz stalnu opasnost od ponove eskalacije sukoba i dodaje da se iz izjava prištinskih vlasti vidi da ne namjeravaju da odustanu od ideje da silom kontrolišu dijelove koje naseljavaju Srbi.

- Odlično znamo cijenu bilo kojih garancija Zapada, više puta smo to vidjeli u Ukrajini, na Balkanu i na drugim kriznim žarištima. Sve dok uprkos sporazumima o deeskalaciji, na kojima insistiraju SAD i EU, ostaju neriješena ključna pitanja na Kosovu, postizanje trajnog rješenja nije moguće. Posredovanje EU u dijalogu ne daje rezultate, pregovori su besmisleni što Prištini pruža mogućnost da jača antisrpski narativ - ocijenila je Zaharova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.