RUSKI MINISTAR ODBRANE

Šojgu poručuje: Pobjeda Rusije u Ukrajni neizbježna kao i Nova godina

Ukrajina je sada vratila više od polovine teritorije koju je Rusija zauzela tokom prvih sedmica invazije

Sergej Šojgu. AP

Piše: A. K.

31.12.2022

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, u novogodišnjoj videoporuci, rekao je da je pobjeda Rusije nad Ukrajinom neizbježna.

Šojgu, koga su pobornci rata u Rusiji žestoko kritizirali zbog neuspjeha na bojnom polju tokom desetomjesečne kampanje, rekao je da je situacija na linijama fronta ostala "teška" i osudio je Ukrajinu i Zapad zbog pokušaja obuzdavanja Rusije.


Agresivni rat

Šojgu je također pohvalio, kako je naveo, "besmrtne akcije, nesebičnu hrabrost i herojstvo" koje su pokazali ruski vojnici u borbi protiv onoga što je nazvao "neonacizmom i terorizmom".

Kijev i Zapad odbacili su tvrdnju Rusije da se bori protiv "nacista" u Ukrajini kao neosnovan izgovor za pokušaj predsjednika Vladimira Putina da zauzme teritoriju i zbaci s vlasti Vladimira Zelenskog u ničim izazvanom agresivnom ratu.


Žestok otpor

Moskva je očekivala brzu pobjedu u onome što naziva "specijalnom vojnom operacijom", ali žestok otpor Ukrajine i milijarde dolara vrijedno zapadno oružje pomogli su Kijevu da preokrene tok rata i pokrene seriju zapanjujućih kontraofanziva.

Ukrajina je sada vratila više od polovine teritorije koju je Rusija zauzela tokom prvih sedmica invazije, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.