ŠOJGU IZDAO DEKRET

Kadirovljevi militanti potpisali ugovor sa Ministarstvom odbrane Rusije

Odred Akhmat bio je prvi koji je to učinio

Sa potpisivanja ugovora. Printscreen

H. J. I.

12.6.2023

Borci odreda Akhmat, koji je pod komandom Ramzana Kadirova, potpisali su ugovor s Ministarstvom odbrane Rusije nakon izdavanja dekreta šefa odjela Sergeja Šojgua. 

Na snimci koju je objavilo Ministarstvo odbrane dokument potpisuju direktor ruske akademije specijalnih snaga Adam Dašajev i zamjenik načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Ruske Federacije, general pukovnik Aleksej Kim.

Ugovor se mora sklopiti do 1. jula

Prema Šojguovom dekretu, svi borci "dobrovoljačkih formacija" moraju do 1. jula sklopiti ugovor s vojnim odjelom koji određuje njihove aktivnosti u zoni "specijalne vojne operacije". Odred Akhmat bio je prvi koji je to učinio.

- Nadam se da će u budućnosti, gledajući naše prvo iskustvo, i ostali dobrovoljački odredi potpisati takve ugovore - rekao je zamjenik načelnika Glavnog štaba Kim nakon potpisivanja dokumenta.

Zastupnik Ruske dume Adam Delimhanov, koji je blizak čečenskom šefu Ramzanu Kadirovu, izrazio je uvjerenje da će svi komandantom dobrovoljačkih jedinica i odreda "sa zadovoljstvom" potpisati iste ugovore.

Prigožin odbio poslušati Šojguov dekret

Šef grupe "Wagner" Jevgenij Prigožin odbio je poslušati Šojguov dekret.

- PMC Wagner neće potpisati nikakve ugovore sa Šojguom. Činjenica da on piše dekrete ili naredbe odnosi se isključivo na Ministarstvo odbrane i na one koji su unutar Ministarstva odbrane - rekao je Prigožin.

Prema njegovim riječima, plaćenici PMC-a imaju više borbenog iskustva od regularne vojske, a Šojgu ne može "normalno upravljati" vojnim formacijama. Sugerirao je da bi Wagnerovci mogli imati problema s opskrbom oružjem i streljivom nakon uvođenja novih zahtjeva i odbijanja poslušnosti šefu Ministarstva odbrane.

Zamrznuo sukob sa Kadirovom

- Smislit ćemo to, kako kažu, kad zagrmi, oni će dotrčati i donijeti oružje i streljivo s molbom za pomoć - rekao je Prigožin.

Osim sukoba sa Šojguom, kojeg šef Wagnera predlaže smijeniti zajedno s načelnikom Glavnog štaba Valerijem Gerasimovim, Prigožin se također suočio s kritikama Delimkhanova zbog njegovih riječi o grupi Akhmat.

Kasnije je Prigožin rekao da je sukob s predstavnicima Čečenije "trenutačno riješen". Prema njegovim riječima, s Kadirovom se dogovorio da se sukob "zamrzne".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.