PREDSJEDNIK RUSIJE

Prvi put nije govorio u Kremlju: Putin novogodišnju poruku objavio okružen vojnicima

Bila je to godina istinskog preokreta i sudbonosnih događaja, rekao je Putin

Putin: Najduže novogodišnje obraćanje. Screenshot

E. Ć.

31.12.2022

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je novogodišnje obraćanje Rusima. Putin prvi put nije govorio u Kremlju, kao obično, već je bio okružen vojnicima koji učestvuju u ratu u Ukrajini.

Putinova poruka je trajala čak devet minuta, što je njegovo najduže novogodišnje obraćanje u dva desetljeća vladavine. Godinu na izmaku je nazvao godinom ključnih događaja koji postavljaju temelje budućnosti za Rusiju i svijet i godinom ispunjenom nemirima i tjeskobom.

- Bila je to godina istinskog preokreta i sudbonosnih događaja. Godina teških, ali nužnih odluka, među kojima je najvažnija ona o poduzimanju koraka prema stjecanju pune suverenosti.

Ali naš višenacionalni narod, kao što je to bio slučaj u svim teškim periodima ruske historije, pokazao je hrabrost i dostojanstvo. Riječima i djelima podržavao je branitelje domovine. Naše vojnike i časnike. Sve učesnike specijalne vojne operacije - rekao je Putin.

Kaže da je ovo "bila godina koja je mnoge stvari postavila na svoje mjesto, jasno razdvojila hrabrost i herojstvo od izdaje i kukavičluka, pokazala da nema veće sile od ljubavi prema porodici i prijateljima, odanosti prijateljima i drugovima, odanosti otadžbini"


Putin je naglasio kako nikada neće dozvoliti da se Rusija podijeli.

- Ove godine nam je objavljen i rat sankcijama. Oni koji su ga počeli očekivali su potpuno uništenje naše industrije, finansija i transporta. To se nije dogodilo. Zajedno smo stvorili pouzdanu marginu sigurnosti. Ono što smo uradili u ovoj oblasti ima za cilj jačanje našeg suvereniteta u najvažnijoj oblasti - ekonomiji - naveo je Putin.

- Imajući u vidu vremenske zone, Nova godina je već stigla na Kamčatku. Ruski predsjednik čestitao je Rusima praznik odatle, iz štaba Južnog vojnog okruga - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, te dodao da će Putina moći vidjeti svi Rusi od Kamčatke do Moskve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.