DANAŠNJI IZVJEŠTAJ

Britanci: Rusi su stradali u Makijivki zbog neprofesionalnog skladištenja streljiva

S obzirom na razmjere štete, postoji mogućnost da se streljivo skladištilo u blizini smještaja trupa, tvrde iz britanskog ministarstva odbrane.

Nakon napada. twitter

A. O.

4.1.2023

Ministarstvo odbrane Velike Britanije osvrnulo se u današnjem izvještaju na ukrajinski napad u kojem je pogođena školska zgrada u Makijivki, koja se nalazi pod ruskom kontrolom. Ruske oružane snage su koristile školsku zgradu za vojne potrebe, odnosno kao smještaj za vojnike.

Zgrada je u potpunosti uništena, a rusko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je u napadu smrtno stradalo najmanje 89 pripadnika ruske vojske. Ukrajinski dužnosnici tvrde da je broj stradalih znatno veći i navode da je u napadu poginulo oko 400 ruskih vojnika.



S obzirom na razmjere štete, postoji mogućnost da se streljivo skladištilo u blizini smještaja trupa, tvrde iz britanskog ministarstva odbrane. 

Ako je streljivo uistinu bilo skladišteno u blizini školske zgrade, nakon prvog ukrajinskog udara je vjerojatno došlo do sekundarnih eksplozija. Britanci navode da je zgrada udaljena samo 12.5 kilometara od prve linije ratišta, na kojoj se vode intenzivni sukobi. 

Dodaju da ruska vojska ima dugu povijest nesigurnog skladištenja streljiva, ali ističu da je ovaj incident jasan pokazatelj koliko neprofesionalne prakse ruskih oružanih snaga doprinose visokoj stopi žrtava. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.