NEZADOVOLJSTVO

Rusi gube strpljenje: Rastu kritike u Putinovim medijima, poziva se na linč generala

Čija je bila ideja smjestiti veliki broj vojnika u jednu zgradu? Čak i idiotu je jasno da će bilo kakav artiljerijski napad rezultirati velikim brojem ranjenih i poginulih

katastrofa koja se nije smjela desiti. Reuters

N. Aj.

7.1.2023

Gomilanje desetaka ruskih regruta na Staru godinu u jednoj zgradi u Makijevki za Ruse je bila katastrofa koja se nije smjela desiti, oko toga se slažu i zapadni i ruski vojni stratezi. Na sveučilištu je navodno bilo 600 ruskih vojnika kada su ih pogodile četiri rakete HIMARS američke proizvodnje.

- Nikada nisu trebali biti tamo - rekao je britanski umirovljeni vicemaršal zrakoplovstva Šon Bel (Sean Bell). Rusija kaže da je ubijeno 89 vojnika, što je najveći pojedinačni gubitak na bojnom polju koji je Moskva priznala od početka rata, dok Ukrajina procjenjuje da je broj poginulih blizu 400, piše Politico.

Bel i drugi zapadni vojni analitičari kažu da su se Rusi sami otvorili razornom napadu, a s tim se slažu i bijesni proratni vojni blogeri te zakonodavci u zemlji. Na Telegramu i drugim platformama društvenih medija koje koriste ovi, sve utjecajniji, kritičari raste bijes prema generalima i zahtjevi za njihovim povlačenjem.


Niz pogrešnih koraka

- Naši generali se u načelu ne mogu obučiti - napisao je Igor Girkin, poznat kao Strelkov, bivši obavještajni časnik i paravojni zapovjednik koji je odigrao ključnu ulogu u ruskoj aneksiji Krima i ratu u Donbasu.

Vojni su blogeri, kao i druge utjecajne skupine u ruskom javnom prostoru, nezadovoljni zbog niza pogrešnih koraka koji su Ukrajini omogućili najsmrtonosniji pojedinačni napad na rusku vojsku dosad.

Ne samo da je na jednom mjestu bio okupljen veliki broj regruta, i to tek nekoliko desetaka kilometara od fronte, već su se nalazili i u neposrednoj blizini ogromnog skladišta streljiva, što je, kažu blogeri, pridonijelo snazi eksplozije.


- Ono što se dogodilo u Makijivki je strašno. Čija je bila ideja smjestiti veliki broj vojnika u jednu zgradu? Čak i idiotu je jasno da će bilo kakav artiljerijski napad rezultirati velikim brojem ranjenih i poginulih - piše Archangel Spetsnaz Z, ruski vojni bloger čiji Telegram kanal prati više od 700.000 ljudi.

Rastu i kritike političara i državnih medija, čak i jedne od glavnih propagandistica rata Margarite Simonjan, glavne urednice državnog medija Russia Today. Ministarstvo odbrane nije imalo izbora, morali su prekinuti prvotnu šutnju o ovom debaklu i pokušati promijeniti narativ obećavši istragu.

Ti napori za sada nisu donijeli previše ploda, ponajviše zato što je ministarstvo krivnju pokušalo svaliti na same regrute jer su se oglušili na zabranu korištenja mobitela.


Koristili mobitele

- Već je očito da je glavni krivac za napad to što su vojnici koristili mobitele iako im je to bilo zabranjeno - izjavio je general pukovnik Sergej Sevrjukov, zamjenik čelnika glavnog vojno-političkog odjela ruskih oružanih snaga.

- Na taj način neprijatelj je uspio pratiti i odrediti koordinate lokacije vojnika za raketni napad - dodao je.

Iako se vjeruje da su obje strane koristile mobilne signale pri određivanju meta - Rusija vjerojatno za napad na vojnu bazi blizu Lavova, a Ukrajina za napad na ruskog generala prošlog marta - neki ruski kritičari ne vjeruju u ove tvrdnje. Jedan od njih je i Semjon Pegov, poznati bloger kojeg je prošle godine Putin nagradio Ordenom hrabrosti.

- Ova priča s mobitelima nije baš uvjerljiva. Ne govorim ovo često, no ovo je slučaj kada bi bilo pametnije ne reći ništa, barem dok istraga ne bude gotova. Ovako izgleda kao da pokušavaju na nekog svaliti krivnju - napisao je Pegov na Telegramu.

Pokušaj ministarstva odbrane da prije istrage donese zaključak nije dobro sjeo ni mnogima koji odluku o okupljanju tolikog broja vojnika na jednom mjestu vide kao debakl, a oni kažu da je pokušaj svaljivanja krivice na vojnike pokušaj da se zataškaju pogreške časnika i zapovjednika.


Okrivljavanje regruta također raspiruje skepsu da će iko od viših zapovjednika snositi odgovornost, no čini se da će bijes rasti ako se to ne dogodi. Već sedmicama kolaju glasine o potresima u višim ešalonima ruske vojske. Priča se da bi šef generalnog štaba Valeri Gerasimov mogao biti smijenjen. Upravo to su zahtijevali proratni ruski blogeri, kao i čečenski vođa Ramzan Kadirov, ali i Jevgenij Prigožin.

Frustracije rastu, a optužbe o nesposobnosti lete na sve strane, ovaj zahtjev ruskih proratnih blogera neće tako skoro nestati. Oni već kritiziraju i druge greške u vojnim odlukama. Nakon niza neuspjeha i dok pozivi za promjenom postaju sve glasniji, ostaje vidjeti hoće li zapovjednici biti spremni poslušati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.