JAVNOST BIJESNA

Born brani Makronovu reformu penzionog sistema, sindikati najavljuju štrajk

Predviđeno je da se penzionišem za nešto više od dvije godine, a sada mi dodajete cijelu školsku godinu, rekao je jedan od građana

Elizabet Born. Twitter

A. K.

14.1.2023

Mostovi između vlade predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i sindikata nisu spaljeni uprkos planovima za štrajk širom zemlje, izjavila je francuska premijerka u subotu, dok se njena vlada bori da ukroti bijes javnosti zbog nepopularne penzione reforme.

Elizabet Born (Elisabeth Borne) u ovoj je sedmici objavila vijest Francuzima da će morati raditi dvije godine duže, do 64. godine, prije nego što dobiju državnu penziju, ako reformu - jedno od glavnih Macronovih političkih obećanja - usvoji parlament.

Dijalog traje

Udruživši se u rijetkom činu jedinstva, sindikati su već najavili dan štrajka širom zemlje 19. januara, a radnici u ključnim sektorima poput rafinerija i javnog prevoza saopćli su da će učestvovati u pokretu.

- Dijalog nije završen, imali smo brojne konsultacije s radničkim organizacijama koje su nam omogućile da poboljšamo nacrt zakona i uzmemo u obzir pojedinačne situacije koje ranije nismo nužno imali na umu - izjavila je Born.

- Moj današnji cilj je da uvjerim francuski narod da smo obratili pažnju na sve posebne teškoće, da je ova reforma pravedna i da omogućava društveni napredak – dodala je.

Govoreći na radiju France Inter, najvećoj radio stanici u zemlji, u 45-minutnom programu u kome su slušaoci mogli postavljati pitanja, Borne je pokušala umiriti ljude nervozne zbog reforme koju većina Francuza odbija, sudeći po nedavnim anketama.

Vladina teza

Nastavnik predstavljen kao Havijer (Xavier) je upitao:

- Predviđeno je da se penzionišem za nešto više od dvije godine, a sada mi dodajete cijelu školsku godinu, iako se stvarno počinjem osjećati iscrpljeno poslom. Zašto ova brutalnost?

Borne je odgovorila:

- Čujem sve one koji reformu nazivaju brutalnom, mislim da bi bilo brutalno da naša zemlja više nema penzioni sistem koji se plaća.

Ponovila je vladinu tezu da je reforma potrebna kako bi se finansije održale u ravnoteži.

Usvajanje reforme kroz parlament neće biti lagano. Vladi nedostaje funkcionalna većina i morat će da pridobije nekoliko desetaka konzervativnih poslanika, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.