DIREKTOR MICROSOFTA

Gejts: Još uvijek vjerujem da možemo izbjeći užasan ishod

Tempo inovacija zaista raste, rekao je Gejts

Gejts: Može biti ogroman doprinos u suočavanju s klimatskim izazovima. Twitter

A. O.

15.1.2023

Jedan od najbogatijih Amerikanaca i direktor Microsofta, Bil Gejts (Bill Gates) odgovarao je na pitanja korisnika društvene mreže Reddit, a neka od njih odnosila su se na budućnost planete Zemlje.

Prema Bil Gejtsu, svijet neće moći izbjeći prekoračenje cilja utvrđenog Pariškim klimatskim sporazumom iz 2015. da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5 stepena Celzijusa u poređenju s predindustrijskim nivoima.

Klimatske promjene

Gejts se obogatio pokretanjem softverske kompanije Microsoft, ali je od tada pokrenuo kompaniju za nuklearne inovacije TerraPower i investicionu firmu Breakthrough Energy, kako bi podržao razne inovacije u pogledu klimatskih promjena, i napisao je knjigu o klimatskim promjenama, kako izbjeći klimatsku katastrofu.

- Tempo inovacija zaista raste, iako nećemo napraviti trenutne vremenske okvire ili izbjeći prelazak preko 1,5 - napisao je Gejts u odgovoru na pitanje o tome koliko dobro svijet reagira na klimatske promjene.

Gejts teško da je sam u svom pogledu. Izvještaj Programa Ujedinjenih naroda za okoliš objavljen krajem oktobra nije otkrio "ne postoji vjerodostojan put do 1,5 Celzijusa".

Usporiti nepredak 

Gejts je također rekao da će pokvareni napori za ublažavanje klimatskih promjena "usporiti napredak koji postižemo na poboljšanju ljudskog stanja". 

On je istakao da u nekim dijelovima svijeta više od 10 posto djece umire prije pete godine, a više od 30 posto nema dovoljno hrane.

Uprkos Gejtsovim lošim izgledima, on takođe zadržava određenu dozu optimizma.

- Još uvijek vjerujem da možemo izbjeći užasan ishod - rekao je.

Napredni nuklearni reaktori TerraPower u izgradnji koriste tečni natrijum kao rashladno sredstvo i uranijum kao izvor goriva.

- Ostvarujemo odličan napredak - rekao je Gejts, istovremeno priznajući da je rat u Ukrajini bacio ključ u planove TerraPowera jer su reaktori planirali da rade na gorivo koje dolazi iz Rusije i taj odnos više nije održiv.

Prva elektrana TerraPowera planirana je za Vjoming (Wyoming) i trebala bi biti na mreži do 2030. godine, rekao je Gates. 

- Ovo može dati ogroman doprinos klimatskim izazovima jer će biti jeftino i super sigurno - napisao je Gejts.

Tamo gdje je proizvodnja električne energije odgovorna za 27 posto emisija, uzgoj biljaka i životinja odgovoran je za 19 posto emisija, prema pregledu koji je Gejts dao u svojoj knjizi o klimi.

Proizvodnja mesa

Naime, on je podržao nekoliko kompanija koje rade na proizvodnji mesnih proizvoda bez mesa, uključujući Beyond Meat i Impossible Foods, rekao je korisnicima Reddita. A također je podržao Memphis Meats (koji se od tada rebrendirao pod imenom Upside Foods), rekao je Gates, i koji uzima ćelije stvarnih životinja i uzgaja proizvode u laboratorijskim okruženjima.

- Mislim da će na kraju ovi proizvodi biti vrlo dobri iako je njihov udio danas mali. Važno je inovirati alternativne načine za proizvodnju mesnih alternativa i načina koji su svjesni klimatskih promjena, jer za ljude koji žele postati vegani to je sjajno, ali mislim da većina ljudi to neće učiniti - rekao je Gejts.

Osim prehrane, Gejts općenito podržava tezu da je stvaranje isplativih alternativa za čistu energiju najbolji način za borbu protiv klimatskih promjena. 

- Ključ za klimu je da čisti proizvodi budu jeftiniji kao i prljavi proizvodi u svim područjima emisije - avioni, beton, meso i tako dalje. To je jedini način na koji možemo tražiti od svih zemalja svijeta da se promijene. Ako košta puno više nećemo uspjeti - poručio je Gejts. 





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.