ULF KRISTERSON

Švedski premijer: Pregovori sa Turskom se nastavljaju

Mislim da je to prilika da osnažimo našu konkurentnost u Evropi, kazao je Mišel

Kristerson i Mišel na zajedničkoj konferenciji za medije. Anadolija

A. O.

16.1.2023

Švedski premijer Ulf Kristerson (Kristersson) izjavio je da se pregovori sa Turskom o pitanju NATO-a nastavljaju normalnim tokom i da su na pozitivnoj tački.

On se u Štokholmu sastao sa predsjednikom Evropskog vijeća Šarl Mišelom (Charles Michelom). Njih dvojica su se nakon sastanka obratili medijima. 

- Mislim da je Turska na pozitivnoj tački po pitanju odobravanja članstva Švedske u NATO-u. Na kraju će Turska donijeti odluku - rekao je Kristerson.

Članstvo Švedske

Podsjetio je da 28 zemalja NATO-a odobrava članstvo Švedske u NATO-u.

- Poštujemo proces ratifikacije svake države. Švedska i Finska ispunjavaju obaveze iz trilateralnog memoranduma postignutog s Turskom. Kao što smo ranije spomenuli, pravosuđe odlučuje o ekstradicijama koje Turska traži od Švedske. Poštujem odluku koju će Turska donijeti o nama - rekao je on.

Podsjetimo, Finska i Švedska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsko vojno nesvrstavanje, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Potpisan memorandum

Turska je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turska, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

Mišel se dotakao pitanja obnovljivih izvora energije te istakao da zemlje članice Evropske unije (EU) trebaju biti privlačno mjesto za ulaganje u obnovljive izvore energije.

- Vjerujem da moramo brzo djelovati kako bismo zaštitili naše interese i kompanije na samitu lidera EU-a koji će se održati u Briselu 9. i 10. februara. Mislim da je to prilika da osnažimo našu konkurentnost u Evropi - kazao je Mišel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.