ZLOGLASNA PARAVOJSKA

Objavljen snimak navodnih srpskih dobrovoljaca u Wagneru

Srbija je, podsjetimo, kandidat za EU, ali održava vojnu i trgovinsku suradnju s Rusijom

Wagner grupa. EPA

D. H. / Index.hr

17.1.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je kritizirao ruske reklame kojima se Srbi pozivaju da učestvuju u ratu u Ukrajini u redovima plaćenika ruske paravojne grupe Wagner. Naime, na ruskim web stranicama i društvenim mrežama pojavile su se reklame kojima se srpski dobrovoljci pozivaju na učestvovanje u ruskoj invaziji na Ukrajinu, javlja Sky News.

Zakon u Srbiji, naime, zabranjuje srpskim državljanima učestvovanje u sukobima u inostranstvu, a nekoliko ljudi je već osuđeno za to krivično djelo. 

- Zašto vi iz Wagnera pozivate bilo koga iz Srbije kad znate da je to protiv naših propisa? - zapitao se Vučić jučer u emisiji koju je emitirao prorežimski Happy TV.


Sporni snimak


Danas je, podsjetimo, ruska prorežimska novinska agencija RIA objavila snimku dva maskirana muškarca za koje tvrdi da se radi o srpskim dobrovoljcima koji prolaze obuku u okupiranom dijelu ukrajinske regije Zaporižje.

Vučić je ranije negirao da je skupina Wagner prisutna u Srbiji. Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević upozorio je Srbe da se ne uključuju u ruske postrojbe te je takvima zaprijetio "pravnim posljedicama".

Tvrdi da na barikadama na Kosovu nije bilo vagnerovaca

Srbijanski predsjednik nazvao je "notornim lažima" tvrdnje da su na barikadama na sjeveru Kosova sudjelovali pripadnici ove ruske paravojne skupine, koju vodi Jevgenij Prigožin, bliski saveznik ruskog predsjednika Putina, ali je izjavom o reklamama neizravno potvrdio da postoje aktivnosti Wagnera u Srbiji.

Srbija je, podsjetimo, kandidat za EU, ali održava vojnu i trgovinsku suradnju s Rusijom te ovisi o ruskom plinu. Dobrovoljci iz Srbije, navodi Sky News, sudjeluju u borbama na ruskoj strani od 2014. godine.

Srbija je na međunarodnom polju osudila rusku invaziju na Ukrajinu, ali zasad nije uvela nikakve sankcije Moskvi.


LSV traži od vlade da zabrani aktivnosti Wagnera u Srbiji

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je u utorak od srbijanske vlade da se pod hitno zabrane sve aktivnosti ruske paravojne skupine Wagner, a da svi strani ili domaći državljani koji provode njene aktivnosti u Srbiji budu zakonski sankcionirani.

LSV u priopćenju navodi da Wagner sudjeluje u agresiji na Ukrajinu i po procjenama čini oko 10 posto vojnih snaga koje napadaju i uništavaju ovu nezavisnu državu, prenosi agencija Tanjug.

"Jasna povezanost s desničarskim grupama u Srbiji"

Također se dodaje da izvještaji govore da se radi o formaciji poznatoj po brojnim brutalnostima i zločinima te da je grupa Wagner započela aktivnosti i u Srbiji.

- Javnost je još u decembru saznala za prisustvo ove grupe u našoj zemlji, a prije nekoliko dana ona je putem oglasa pozvala građane Srbije na regrutaciju za rat u Ukrajini - navodi Liga socijaldemokrata Vojvodine. Povezanost Wagnera s opasnim desničarskom grupama u Srbiji je i više nego jasna, ističe LSV navodeći da paravojno-terorističku skupinu Wagner treba protjerati iz Srbije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.