RAMSTEIN

Sastanak koji čeka cijeli svijet: Njemačka rekla ne Ukrajini

Ukrajinci traže njemački tenk "Leopard 2", ali je novi ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius, barem za sada, srušio nade Kijeva

Boris Pistorius. AP

E. Ć.

20.1.2023

U zračnoj bazi Ramstein danas se održava ključni sastanak NATO saveza i ministara odbrane 50-ak zemalja koji bi mogao opremiti Ukrajinu za novu fazu ratovanja.

Ukrajinci traže njemački tenk "Leopard 2", ali je novi ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius, barem za sada, srušio nade Kijeva.

Bez dozvole Berlina

- Njemačka vlada još nije pristala na ukrajinski zahtjev za tenkovima "Leopard 2". Danas ne možemo reći kada će odluka biti donesena i kako će to tačno izgledati. Nema međunarodnog dogovora po tom pitanju - rekao je Pistorius.

On je u obraćanju novinarima naveo kako je naložio njemačkoj vojsci da napravi reviziju brojčanog stanja tih tenkova kako bi se ustanovilo koliko ih može poslati Ukrajini. 

Inače, saveznici već duži period traže od Njemačke da donese pozitivnu odluku o slanju tenkova Leoparda Ukrajini, kako onih iz svojih zaliha, tako i onih koje pripadaju drugim državama.

Američki tenkovi "Abrams M1"

Druge članice NATO-a koje imaju Leoparde i spremne su ih donirati Ukrajini moraju dobiti dozvolu Berlina, jer Njemačka odlučuje o prodaji oružja koje je proizvedeno u toj zemlji.

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) traži da Sjedinjene Američke Države prvo pošalju svoje tenkove "Abrams M1", ali iz Vašingtona poručuju kako je te tenkove teško održavati jer se pokreću mlaznim gorivom. 

Inače, Poljska čak razmatra mogućnost slanja tenkova "Leopard 2" iako ne dobije dozvolu od Berlina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.