OGLASIO SE NA TWITTERU

Bajden: Bitka za abortus nije gotova

Trebali smo danas slaviti pedesetu godišnjicu Roi protiv Vejda, kazao je Bajden

Bajden: Uvijek sam se borio i borit ću se za reproduktivna prava žena. AP

A. O.

22.1.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) danas je izjavio da bitka za abortus nije gotova.

To se događa tačno 50 godina nakon glasovite presude Vrhovnog suda kojom je zagarantovan pristup pobačaju širom Sjedinjenih Američkih Država, ali je srušena u junu prošle godine.

- Trebali smo danas slaviti pedesetu godišnjicu Roi protiv Vejda (Roe protiv Wadea), sudske odluke koja je decenijama garantirala pravo na pobačaj na cijelom teritoriju SAD-a - napisao je demokratski predsjednik u objavi na Twitteru.

Prava žena

- Umjesto toga, republikanski lideri „MAGA“ - pristaše programa bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ ili „Make America Great Again“ zaratili su protiv prava žena da same odlučuju o svom zdravlju. Uvijek sam se borio i borit ću se za reproduktivna prava žena - rekao je Bajden.

Najviši američki sud u junu prošle godine je ukinuo tu presudu ocijenivši da Ustav ne garantira pravo na namjerni prekid trudnoće.

Tako je Vrhovni sud, u koji je Donald Tramp imenovao konzervativne suce, omogućio dvadesetak država u kojima su republikanci na vlasti da zabrane ili znatno ograniče pristup pobačaju.

Nema pregovora

Bajden je u tvitovima u nedjelju istaknuo da se "o pravu žena na izbor ne može pregovarati" i pozvao Kongres da donese zakon koji će biti u skladu s presudom Roi protiv Vejda.

No 80-godišnji demokrat teško može uspjeti u tome: Zastupnički dom Kongresa je nedavno prešao u ruke konzervativaca.

Predsjednik je od juna 2022. donio tek nekoliko izvršnih uredbi ograničenog dometa. Potpredsjednica Kamala Heris (Harris) treba u nedjelju u govoru u prigodi 50. godišnjice presude Roi protiv Vejda najaviti niz novih zakonskih mjera.


Ovaj put Bijela kuća želi zaštititi pristup tabletama na bazi mifepristona (RU 486) za prekid trudnoće u prvim sedmicama.

Aktivisti za pravo žena na izbor najavili su skupove u nedjelju u više američkih gradova kako bi obilježili godišnjicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.