PLANIRALI SVRGNUTI VLADU

Njemačka: Podignute optužnice protiv osoba koje su planirale državni udar

Također se tvrdi da su pripremali vojne i administrativne ogranke grupe

Pet osoba planiralo državni udar. Printscreen

H. J. I.

24.1.2023

Pet osoba, za koje tužioci tvrde da su povezane s krajnjom desničarskom organizacijom Građani Rajha (Reichsbürger), optuženi su da su planirali stvoriti okolnosti nalik građanskom ratu te da su planirali otmicu njemačkog ministra zdravstva Karla Lauterbaha (Lauterbach).

Napad na elektroenergetsku strukturu

Savezno tužilaštvo Njemačke je saopćilo da je riječ o osobama koje su planirale svrgnuti vladu. Tvrdi se da je riječ o pojedincima koji su povezani sa spomenutom organizacijom, kao i s drugim, kako je navedeno, neonacističkim bandama.

Terete se da su planirali napad na elektroenergetsku infrastrukturu kako bi uzrokovali nestanak struje širom države, a da bi onda kidnapovali ministra zdravstva, ubivši i njegove tjelohranitelje ako je bi to bilo potrebno.

Željeli svrgnuti vlast

Prema tužilaštvu, željeli su svrgnuti trenutnu vlast i zamijeniti je autoritarnom vlašću po uzoru na Njemačko carstvo. Također se tvrdi da su pripremali vojne i administrativne ogranke grupe te da su bili spremni na to da realizacija plana znači gubitak života. Riječ je o četiri muškarca uhapšena u aprilu prošle godine, dok je jedna uhapšena u oktobru prošle godine i svi se nalaze u pritvoru.

Prema pisanju Deutsche Wellea (DW), Građani Rajha vjeruju u teorije zavjere. Smatraju da je Njemačka još uvijek u granicama iz 1937. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.