POČINILAC NEPOZNAT

Širom Japana poslane prijetnje o postavljenim bombama u školama

Prijetnje bombama su rijetke u Japanu, koji je poznat po niskoj stopi kriminala

Policija na terenu. Twitter

A. O.

26.1.2023

Policija Japana u potrazi je za osobom koja je slala bombe i prijetila smrću stotinama škola, što je dovelo do njihovog zatvaranja.

Prijetnje su faksirane srednjim školama i sveučilištima početkom ove sedmice s broja registriranog u Tokiju, piše BBC. Nikakav eksploziv u školskim zgradama nije pronađen, a do sada nije bilo dojava o napadima na učenike i nastavnike.

Rijetkost u zemlji

Prijetnje bombama su rijetke u Japanu, koji je poznat po niskoj stopi kriminala.

Prvi val poruka počeo je u ponedjeljak, stižući do škola i sveučilišta širom zemlje. U jednoj prefekturi, Saitami, više od 170 škola primilo je prijetnje bombom, rekli su dužnosnici.

Lokalni mediji saopćili su da je jedna poruka tvrdila da je postavljeno više od 330 bombi, dok je druga glasila: "Postavio sam veliku bombu."

Mjere predostrožnosti

Neki izvještaji govore da su poruke zahtijevale otkupnine u iznosu od 300.000 jena (2.320 dolara, više od 4.000 KM) do 3 miliona jena.

U utorak su poruke u kojima se prijeti ubistvom učenika i nastavnika oružjem kućne izrade poslane s istog broja srednjim školama u raznim teritorijama, uključujući Osaku, kao i Saitamu i Ibaraki blizu Tokija.

Zbog prijetnji su mnoge škole zatvorene iz predostrožnosti, iako je većina ponovno otvorena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.