SLUŽBENA POSJETA

Šolc se danas sastaje sa novim predsjednikom Brazila

Na dnevnom redu bit će i klimatske akcije i zaštita prašume

Šolc: Posjetit će Brazil. Twitter

A. O.

30.1.2023

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) danas putuje u Brazil kako bi se sastao sa novim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom (Luizom Ináciom Lulom da Silvom).

Ova lokacija je Šolcova posljednja stanica na četverodnevnom putovanju po Južnoj Americi.

Poslovna delegacija

Bio je i u Čileu i Argentini. Šolca prati poslovna delegacija s desetak menadžera i predstavnika udruga. Šolc svojom posjetom želi dati novi zamah sporazumu o slobodnoj trgovini između Evropske unije i južnoameričke konfederacije Merkosur (Mercosur) koju čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj.

Na dnevnom redu bit će i klimatske akcije i zaštita prašume. EU pregovara o trgovinskom sporazumu s državama Merkosura od 1999. godine. Načelni sporazum postignut je 2019., ali još uvijek su otvorena neka pitanja, posebno ono u vezi zaštite amazonske prašume čiji su ogromni dijelovi iskrčeni za uzgoj stoke i poljoprivredu.

Značajna izoliranost

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) bio je u Brazilu na Lulinoj inauguralnoj ceremoniji 1. januara. Lulin desničarski prethodnik Jair Bolsonaro značajno je izolirao zemlju od međunarodne zajednice.

Ljevičarski političar Lula nije bio poznat po svojoj zelenoj politici u svoja prva dva mandata između 2003. i 2010., ali sada je obećao da će mu prioritet biti zaštita okoliša i klime.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.