"RIZIK OD ESKALACIJE"

Šolc: Njemačka neće slati borbene avione u Ukrajinu

Mogu samo da savjetujem da se ne ulazi u stalni rat nadmetanja sa sistemima naoružanja, rekao je Šolc

Šolc: Pitanje borbenih aviona se čak i ne postavlja. AP

H. J. I.

30.1.2023

Njemačka neće slati borbene avione u Ukrajinu, rekao je nkemački kancelar Olaf Šolc (Scholz), dok Kijev traži od Zapada još više naoružanja kako bi se suprotstavio ruskoj invaziji.

Poslije nekoliko sedmica oklijevanja, Berlin je u srijedu odlučio da pošalje 14 tenkova njemačke proizvodnje "Leopard 2" u Ukrajinu i da dozvoli drugim evropskim zemljama da isporuče te tenkove Kijevu.

Povjerenje građana

Upitan u intervjuu za list Tagesspiegel o zahtjevu Kijeva da dobije borbene avione, Olaf Šolc je odgovorio:

- Pitanje borbenih aviona se čak i ne postavlja. Mogu samo da savjetujem da se ne ulazi u stalni rat nadmetanja sa sistemima naoružanja.

Ali, čim je donijeta odluka (o tenkovima), u Njemačkoj je počela nova debata o nečem drugom – avionima i to je neozbiljno i podriva povjerenje građana u odluke vlade - rekao je on.

Odlukom o slanju njemačkih tenkova u Ukrajinu, Njemačka je pratila stav Sjedinjenih Država da ukrajinsku vojsku snabdijevaju tenkovima američke proizvodnje "Abrams".

Rizik od eskalacije

Ali, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je zahvalio Berlinu i Vašingtonu, odmah je tražio više, uključujući borbene avione i rakete dugog dometa.

Olaf Šolc je u intervjuu ponovo upozorio na "rizik od eskalacije" u odnosu prema Moskvi. 

- Nema rata između NATO-a i Rusije. Nećemo dozvoliti takvu eskalaciju - rekao je on.

Prema riječima kancelara, "neophodno je" da se razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Njihov posljednji susret datira od početka decembra.

- Namjeravam da ponovo telefonom razgovaram s Putinom - rekao je on, ne precizirajući kada.

- Ali, naravno, također je jasno da se situacija neće promijeniti sve dok Rusija bude vodila rat nemilosrdnim napadima (na Ukrajinu) - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.