SAMIT U UKRAJINI

Šefovi Evropske unije danas i sutra stižu u Kijev

Na samitu će se raspravljati o slanju dodatnog oružja i novca Ukrajini

Ursula fon der Lejen i Volodimir Zelenski: Tokom ranijeg susreta. Twitter

A. O.

2.2.2023

Samit Evropske unije sutra će biti održan u Kijevu, što će biti prvo takvo okupljanje najviših dužnosnika EU od početka ruske invazije.

Tim povodom danas i sutra u Kijev će stići više od 10 visokih dužnosnika EU, među kojima se ističu predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) i predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel).

Slanje oružja

Na samitu će se raspravljati o slanju dodatnog oružja i novca Ukrajini, jačanju pristupa ukrajinskih proizvoda evropskom tržištu, pomaganju Ukrajini da pokrije potrebe za energijom, uvođenjem novih sankcija Rusiji, odgovornosti ruskih lidera za rat i mogućnosti da se evropska zona bez naplate rominga (roaminga) proširi i na Ukrajinu, javlja Guardian.

Međutim, u isto vrijeme će želja Ukrajine za brz ulazak u Evropsku uniju ostati neuslišena.

Primanje zemlje

Naime, ne samo da EU od Ukrajine očekuje više anti-korupcijskih mjera, nego i nije voljna u svoje članstvo primiti zemlju u kojoj bukti najveći oružani sukob od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal nedavno je rekao kako Ukrajina želi ući u EU u naredne dvije godine, ali to se po svemu sudeći neće dogoditi još najmanje pet godina, a vjerojatno i duže.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj (Josep Borrell) već je stigao u Kijev.


- Stigao je u Kijev kako bi prenio najsnažniju poruku EU podrške svim Ukrajincima koji brane svoju zemlju. Pomoć EU je dostigla 50 milijardi eura (oko 100 milijardi KM) od početka ruskog rata. Evropa je bila ujedinjena sa Ukrajinom od prvog dana. I dalje će stajati uz vas da pobijedite i obnovite se – poručio je on na Twitteru podijelivši fotografiju iz Kijeva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.