"PRILIČNO JE VELIK"

Pentagon: Kineski špijunski balon leti iznad SAD

Pentagon je pratio balon nekoliko dana dok je prolazio iznad sjevera SAD

Pentagon: Jasno je da je namjera ovog balona nadzor. Printscreen

H. J. I.

3.2.2023

Sumnja se da kineski špijunski balon leti iznad SAD već nekoliko dana, a visoki američki dužnosnici savjetovali su predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da ga se ne obara zbog straha da bi krhotine mogle predstavljati sigurnosnu prijetnju.

- Jasno je da je namjera ovog balona nadzor - rekao je novinarima kasno sinoć visoki dužnosnik američke odbrane.

Pentagon je pratio balon nekoliko dana dok je prolazio iznad sjevera SAD, rekao je glasnogovornik Pentagona, brigadni general Petrik Rider (Patrick Ryder). 

- Primjeri ovakve aktivnosti primijećeni su tokom proteklih nekoliko godina, uključujući i vrijeme prethodne administracije - rekao je.


Balon je, kako je naveli dužnosnici, preletio Aleutske otoke na Aljasci i iznad Kanade prije nego što se u srijedu pojavio iznad grada Bilingsa u saveznoj državi Montana. Upravo u toj rijetko naseljenoj američkoj saveznoj državi se nalazi jedan od tri kompleksa američkih podzemnih silosa za interkontinentalne balističke rakete Minuteman III, što je, kako tvrde dužnosnici, jedna od potencijalnih meta kineske špijunaže.

Prate ga američki vojni avioni

Između Kine i SAD, dvije najveće svjetske ekonomije, u zadnje vrijeme rastu napetosti zbog sukoba oko Tajvana i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru. Vašington prati taj balon otkako je ušao u američki zračni prostor prije nekoliko dana, što uključuje i američke vojne avione s posadom.


Dužnosnici su odbili reći koliko visoko balon leti, ali su priznali da je djelovao iznad civilnog zračnog prometa i ispod "svemira". Visoki američki vojni dužnosnici razmatrali su obaranje balona iznad Montane, ali su na kraju preporučili da se to ne radi zbog potencijalnog sigurnosnog rizika od krhotina.

"Prilično je velik"

Tokom brifinga za novinare u Pentagonu, dužnosnici su odbili otkriti trenutnu lokaciju balona, baš kao i dati više detalja o njemu, uključujući i njegovu veličinu. 

- Dobili smo izvještaje pilota koji su ga vidjeli iako se nalazi visoko. Prilično je velik - rekao je dužnosnik Pentagona.

"Ukazali smo Kinezima na ozbiljnost"

Američki dužnosnici iznijeli su to pitanje svojim kineskim kolegama. 

- Ukazali smo im na ozbiljnost koju za nas ima to pitanje - rekao je jedan dužnosnik. 

Špijunski baloni iznad SAD letjeli su nekoliko puta posljednjih godina, ali čini se da se ovaj balon zadržava duže nego u prethodnim slučajevima, rekao je dužnosnik.

- Trenutno procjenjujemo da taj balon ima tek ograničenu dodatnu vrijednost iz perspektive prikupljanja obavještajnih podataka, ali unatoč tome poduzimamo korake za zaštitu od prikupljanja osjetljivih podataka stranih obavještajnih službi - rekao je dužnosnik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.